Svijet S KOSOVA

Četiri slovenska vojnika opozvana zbog pijanstva

Slovenija je u srijedu vratila kući četiri svoja vojnika koji su sudjelovali u mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu, jer su zatečeni u alkoholiziranom stanju za vrijeme obavljanja dužnosti

Do incidenta je došlo krajem travnja kad su u alkoholiziranom stanju bili na straži ispred zgrade u Prištini u kojoj se nalazi zapovjedništvo KFOR-a. Da su alkoholizirani posumnjao je njihov zapovjednik, pozvavši vojnu policiju, nakon čega je ustanovljeno da su imali alkohola u krvi, rekao je glasnogovornik slovenske vojske Simon Korez.

Protiv vojnika koji su zatečeni u alkoholiziranom stanju pokrenut je stegovni postupak, a bit će dodatno kažnjeni i oduzimanjem 20 posto mjesečne plaće. U misiji KFOR na Kosovu sudjeluje nešto više od 300 slovenskih vojnika, a četvorica kažnjenih bit će nadomješteni novima.

Načelnik glavnog stožera slovenske vojske Dobran Božič izjavio je da je riječ o potpuno nedopustivom ponašanju, da se u vojsci ne trpi alkohol za vrijeme obavljanja dužnosti i da će se takva politika primjenjivati i u buduće. Slučaj je komentirao i ministar obrane Aleš Hojs, rekavši da je riječ o prvom incidentu takve vrste među slovenskim vojnicima koji služe u misijama u inozemstvu.

Ubuduće treba razmišljati i o opozivu i mogućim sankcijama protiv zapovjednika postrojbi u kojima bi se pojavljivali slični incidenti, rekao je Hojs.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još