MANDATAR GRČKE VLADE

Tsipras se želi sastati Hollandeom

09.05.2012 u 19:47

Bionic
Reading

Predsjednik grčke radikalne lijevo orijentirane stranke Syriza Alexis Tsipras, koji je u utorak dobio mandat za sastav nove grčke vlade, tražio je susret s novoizabranim francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, doznaje se u srijedu od njegove stranke

'Tražili smo sastanak s Hollandeom u četvrtak ili petak, prigodom njegova posjeta Parizu na razgovor s čelnikom francuske radikalne ljevice Jean-Luc Melenchonom', rekla je jedna glasnogovornica Syrize.

Zamjenik predsjednika Europske ljevice, koji se protivi mjerama štednje, Tsipras (37) je drugim mjestom iznenadio na parlamentarnim izborima u nedjelju u Grčkoj, iza konzervativaca Nove Demokracije sa 16,7 posto glasova ili 52 zastupnika od njih 300 u grčkom parlamentu.

U utorak ga je grčki predsjednik Carolos Paoulias zadužio za sastav nove grčke koalicijske vlade. Tražeći ukidanje mjera štednje koje su Grčkoj nametnuli njezini vjerovnici, EU i MMF, u zamjenu za međunarodne zajmove, Tsipras je u utorak rekao da isključuje mogućnost koalicije sa strankama koje se zalažu za mjere štednje.