Svijet MERKEL PORUČILA

'Svi se moraju pridržavati fiskalnog pakta'

Sve zemlje koje su potpisale fiskalni pakt moraju poštivati taj sporazum, izjavila je u srijedu njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu, a analitičari smatraju da su njezine riječi posebice upućene Francuskoj i Grčkoj

'Svi se moraju pridržavati onoga što smo odlučili. Dvadeset pet zemalja je potpisalo fiskalni pakt', kazala je Merkel i čestitala Grčkoj, Portugalu i Sloveniji na njegovu ratificiranju. Podsjetila je i na Irsku koja će se o tome očitovati na referendumu u svibnju.

Novoizabrani francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je na preispitivanje sporazuma o proračunskoj disciplini, ocijenivši da rezove i mjere štednje moraju biti nadopunjene mjerama za poticanje gospodarskog rasta. I grčki dužnosnici su se obrušili na strogoću mjera štednje, zabrinuvši tržišta te dovodeći u pitanje ostanak zemlje u eurozoni.

Merkel im je uzvratila izjavom da 'gospodarski rast i zdrave financije nisu u opreci'. 'Čvrsti proračun je nužan, ali ne i dovoljan uvjet gospodarskog rasta, kazala je Merkel i poručila da 'se o fiskalnom paktu ne može ponovno pregovarati'. Merkel je i kod kuće izložena kritikama lijeve oporbe u parlamentu koja prijeti da neće ratificirati fiskalni pakt.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još