NIŠTA OD NJEMAČKE

Timošenko prekinula štrajk glađu i završila u bolnici

09.05.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko prebačena je danas iz harkivskog zatvora u mjesnu bolnicu. Timošenko je dijagnosticirana kronična hernija diska (deformacija kralježnice), no ovog puta nije prisilno odvedena u bolnicu kao krajem prošlog mjeseca

Transport je obavljen kolima hitne pomoći uz visoke mjere sigurnosti, a pred bolnicom je bivšu premijerku dočekala gomila novinara i poklonika koji zahtijevaju njeno puštanje.

Posrijedi je kompromis između ukrajinskih vlasti i zahtjeva Timošenko da ju liječi inozemni stručnjak. Smještena je u Centralnu željezničku bolnicu Harkiva, ali liječit će ju doktor Lutz Harms kojeg je dovela iz Njemačke. Zdravstveno stanje osuđene bivše premijerke navodno se ozbiljno pogoršalo u zatvoru zbog neadekvatnog medicinskog tretmana.

Kada je prošlog tjedna zatvorsko osoblje odlučilo odvesti Timošenko u bolnicu, zatvorenica se usprotivila, jer ne vjeruje liječnicima koje joj nameće režim, pa je tražila tretman u inozemstvu. Osoblje ju je tada prisilno odvelo iz ćelije, nakon čega je Timošenko objavila da je pretučena, a na internetu su se pojavile njene fotografije na kojima se vide otekline na trbuhu i podlaktici. Tada je započela štrajk glađu, a politička situacija u Ukrajini silno se naelektrizirala, uz snažan međunarodni pritisak.

Jevgenija Timošenko, kćerka bivše premijerke, izjavila je da će njena majka zbog onemoćalosti morati prekinuti štrajk glađu. Navodno je smršavjela desetak kilograma.

Julija Timošenko, jedna od predvodnica Narančaste revolucije sredinom prošlog desetljeća, nakon gubitka vlasti osuđena je na sedam godina zatvora zbog prekoračenja ovlasti pri potpisivanju ugovora o transportu i kupnji zemnog plina s Rusijom. Europska javnost uvjerena je da je posrijedi politički režirani proces, a kritizirala ga je i Moskva.