Svijet BARROSO PORUČIO GRCIMA

'Štednja nema alternative'

Zemlje kojima je odobren program međunarodne pomoći poput Grčke moraju poštovati dogovorene mjere, jer je alternativa tome bankrot, izjavio je u utorak predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso

'Nema jedinstvenog rješenja za sve, potrebno je voditi računa o situaciji u svakoj zemlji zasebno. Ali, zemlje koje su pod programom pomoći, nemaju alternative, osim ustrajati na konsolidaciji proračuna jer u suprotnom slijedi nekontrolirani stečaj, a to nije rješenje', rekao je Barroso na konferenciji za novinare zamoljen da komentira situaciju u Grčkoj, gdje su nakon parlamentarnih izbora stranke koje su pristale na stroge mjere štednje pretrpjele velike gubitke i nemaju više većinu u parlamentu.

'Bilo bi posve neodgovorno reći tim zemljama da pokušaju pokrenuti rast povećanjem deficita. U tom bi slučaju te zemlje plaćale puno veće kamate, a novac koji im je potreban za socijalne usluge i investicije, trošio bi se na otplatu tako visokih kamata', rekao je Barroso.

Upitan da komentira ulazak neonacističke stranke Zlatna zora u grčki parlament, Barroso je rekao da bi najprije 'trebalo definirati što je neonacistička stranka', a da će Komisija vrlo pozorno pratiti ima li tu kršenja europskih propisa i načela.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još