ZLATNA ZORA

Arkanovi obožavatelji postali grčki parlamentarci

08.05.2012 u 18:00

Bionic
Reading

Sa zidova prostorija nacističke stranke Zlatna zora, koja je na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Grčkoj dobila gotovo sedam posto glasova i osvojila 21 zastupničko mjesto, smiješi se lik ubijenog vođe Srpske dobrovoljačke garde i zastupnika u Skupštini Srbije Željka Ražnatovića Arkana

Njihov glavni simbol podsjeća na kukasti križ, a jedan od glavnih programskih ciljeva je protjerivanje imigranata iz Grčke. Ispod Arkanove fotografije je i uokvirena srpska zastava, a pokraj nje šubara s četničkom kokardom.

'Očistimo Grčku', 'Grčka Grcima', 'Bacite Kuran u vatru' samo su neke od poruka koje propagira stranka. Mediji i politički protivnici optužuju članove Zlatne zore da su fašisti, da žele nasilno protjerati strance iz Grčke, na granici s Turskom postaviti minska polja. a većina grčkih medija tvrdi da se članovi stranke bave kriminalom tj. švercom droge.

U Zlatnoj zori pak to sve demantiraju. Kažu da okupljaju nezadovoljne seljake, radnike i umirovljene časnike, tj. sve one koji su ogorčeni na dosadašnju vlast.

Međutim, šef stranke, 55-godišnji Nikos Michaloliakos kojeg grčki mediji nazivaju führerom, nakon izbora citirao je Julija Cezara. 'Dođoh, vidjeh, pobijedih. Došlo je vrijeme da izdajnici domovine strahuju. Grci nas se ne trebaju bojati, bojati nas se trebaju izdajnici. Stižemo!' uzviknuo je Michaloliakos na konferenciji za novinare u nedjelju navečer u jednom atenskom hotelu.

Najavio je borbu protiv 'svjetskih okupatora i ropstva' koje Europska unija i MMF nameću Grčkoj.