KI BI DA BI

Dačić otvorio izbornu trgovinu

08.05.2012 u 13:29

Bionic
Reading

Koaliciji oko Socijalističke partije Srbije (SPS) se nakon izbora pripisuje odlučujuća uloga u formiranju nove vlade, a predsjednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da će potpora jednom od dvojice kandidata u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji ovisiti o dogovoru o formiranju nove vlade koji bi bio postignut prije drugog kruga izbora, prenosi u utorak beogradski tisak

Predsjednik SPS-a i aktualni srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, čija je stranka treća po snazi na nedjeljnim izborima, u razgovoru za beogradske Večernje novosti kazao je kako potpora jednom od predsjedničkih kandidata u drugom krugu ovisi o preliminarnim dogovorima u vezi s budućom vladom.

'To nije politička trgovina, niti ucjena. Neću dogovor s nekim a da se ne zna kakva će se politika voditi i koje će se odluke donositi. Ne mogu poduprijeti predsjedničkog kandidata, a da poslije na ključnim mjestima u vladi budu stranke koje govore da je Republika Srpska genocidna tvorevina, ili Nikolića i one koji hoće prekinuti suradnju s Europskom unijom (EU)', objašnjava Dačić.

Prvo će, kako kaže, razgovarati sa svojim sadašnjim koalicijskim partnerima iz DS-a, ali, dodaje on, 'ne bježi' ni od razgovora s Nikolićevim SNS-om.

Dačić je već u nedjelju navečer, kada je na temelju preliminarnih rezultata izbora postalo poznato da je koalicija oko SPS-a osvojila duplo više mandata nego na prethodnim izborima u svibnju 2008., kazao kako se 'možda ne zna tko će biti novi predsjednik, ali se dobro zna tko će biti novi premijer'.

Predsjednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić, koji zajedno s čelnikom Srpske napredne stranke (SNS) Tomislavom Nikolićem ide u drugi krug predsjedničkih izbora, u prvim je reakcijama rekao je da će o novoj vladi biti riječi poslije drugog kruga predsjedničkih izbora te da neće prihvatiti nikakve uvjete i ucjene dodavši kako na izborima za mjesto predsjednika traži i očekuje potporu građana.

Čelnik SNS-a Nikolić ocijenio je kako je Dačić u nedjelju navečer 'pomalo euforično ucjenjivao' stranke jače od SPS-a i da to nije dobro za Srbiju te dodao kako sve treba biti rezultat dogovora.

Nakon nedjeljnih općih izbora, srbijansko državno izborno povjerenstvo u ponedjeljak je, na temelju obrađenih gotovo 98 posto glasova birača, objavilo da su najviše glasova osvojili predsjednički kandidat koalicije oko vladajuće Demokratske stranke (DS) Boris Tadić i kandidat oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić. Njih dvojica će se suočiti u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije, koji će biti održan 20. svibnja.

Izborno je povjerenstvo, na temelju obrađenih više od 97 posto glasova, također objavilo kako je na parlamentarnim izborima koalicija oko Nikolićeva SNS-a osvojila 73 od ukupno 250 zastupničkih mandata, a koalicija oko Tadićeva DS-a dobila je 67 mandata, a slijedi koalicija oko Dačićevog SPS-a sa 44 mandata.

Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice dobila je 21 mandat, a koalicija Preokret okupljena oko Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića 20 mandata, a Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića 16 mandata.

Po rezultatima izbornog povjerenstva, u parlamentu će s pet zastupničkih mjesta biti i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora, Stranka demokratske akcije Sandžaka - dr. Sulejman Ugljanin s dva mandata, i s po jednim mandatom lista Sve zajedno i lista Nijedan od ponuđenih odgovora.

Predsjednik nevladine udruge Transparentnost Srbija Vladimir Goati, u razgovoru za beogradski Blic ocjenjuje da bi budući predsjednik Srbije, ako bi Dačiću dao mjesto premijera, postao 'tajnik za južni vjetar', lišen utjecaja u vlasti, te da bi, ako bi to uradio sada, drugi izborni krug za predsjednika države izgubio na važnosti.

Govoreći o rezultatima izbora i utemeljenosti Dačićeva zahtjeva da dobije mjesto premijera, Goati ocjenjuje kako samo onaj koji, nakon drugog kruga, izgubi na predsjedničkim izborima, može ispuniti Dačićevu ucjenu da bi se domogao vlasti.

'Iako predsjednik države ima veliku težinu jer se bira na direktnim izborima, ona je prije svega moralna. Izvršnu vlast u državi ima vlada, a ključan je premijer. Bilo bi vrlo neobično da pobjednik na predsjedničkim izborima i lider stožerne stranke, koja je osvojila najveći broj glasova u budućoj vladi, prepusti ključno mjesto u državi i utjecaj partneru iz manje stranke', smatra Goati. Dačić bi, po mišljenju Goatija, kao premijer koji nije iz vladajuće stranke, bio stalno preglasavan i ta vlada ne bi dugo trajala.