SAMO U SJEVERNOJ AMERICI

Rekordno niska cijena nafte, plin gotovo besplatan

08.05.2012 u 11:04

Bionic
Reading

Cijena nafte pala je na najnižu razinu ove godine nakon izbornih rezultata u Europi koji bi mogli ugroziti plan za njezin oporavak, piše Business Week. Osim cijene nafte, cijena plina je u ponedjeljak bila najniža u posljednjih 10 godina

Cijena barela sirove nafte je u ponedjeljak u SAD-u iznosila 95,34 dolara, što je za 10 centi jeftinije od ovogodišnje najniže cijene koja je bila zabilježena 2. veljače. Do kraja dana, cijena je pala za još 55 centi, da bi na kraju završila na 97,94 dolara po barelu u New Yorku, a u Londonu cijena je stala na 113,16 dolara, piše Business Week.

Cijena je pala nakon što su birači u Francuskoj i Grčkoj odbili izabrati nametnute vođe koji podržavaju mjere štednje kojima žele oporaviti gospodarstvo Europe. Francuski birači izabrali su novog predsjednika, socijalista Francoisa Hollandea, koji je obećao potaknuti potrošnju. Grčki birači isključili su kandidate koji su bili za mjere štednje i tako ostavili svoj parlament bez vodeće stranke.

Ovi izborni rezultati mogli bi ugroziti eurozonu koja planira smanjiti potrošnju u borbi protiv dužničke krize, upozoravaju analitičari. To bi nadalje moglo poremetiti ovo gospodarstvo koje troši 18 posto svjetske nafte.

'To nije samo europski problem', rekao je neovisni analitičar i trgovac Stephen Schork. Usporavanje gospodarskog rasta u Europi moglo bi povući i druga velika gospodarstva, uključujući SAD i Kinu, koje se oslanjaju na europske potrošače koji kupuju njihove proizvode.

'Postoji mnogo nesigurnosti u Europi u ovom trenutku i to tjera kapital s tržišta', dodao je Schork.


Osim cijene nafte, cijena plina pala je na rekordno niske razine na sjevernom dijelu američkog kontinenta. Naime, plin je u SAD-u postigao najnižu cijenu u proteklih deset godina, zbog čega su kompanije Exon, Talisman, Encana i Chesapeke prošli tjedan najavile smanjenje proizvodnje kako bi se zaustavilo pojeftinjenje ove sirovine koja je dovela u pitanje rentabilnost, zbog čega bi moglo doći do poskupljenja prirodnog plina narednih mjeseci jer se samo tako može postići ravnoteža ponude i potražnje.

Cijena prirodnog plina u ponedjeljak je iznosila 3,777 dolara, a stručnjaci predviđaju da i kad poraste neće ići preko pet dolara.

Zbog niske cijene plina, u SAD-u se sve više u proizvodnji električne energije prelazi s ugljena na plin. Usporedbe radi, cijena prirodnog plina u Europi je tri puta veća, a u Japanu čak osam puta nego u Sjevernoj Americi, što ova tržišta čini atraktivnim za američke distributere.