BOMBA U AVIONU

SAD spriječio terorističku urotu

08.05.2012 u 07:16

Bionic
Reading

Američke, jemenske i druge obavještajne službe spriječile su teroristički plan da se bombom sruši zrakoplov oko godišnjice napada u kojem je ubijen vođa al Qaide Osama bin Laden 2. svibnja, rekao je u ponedjeljak američki protuteroristički dužnosnik, a javio CNN.

Urota jer otkrivena prije nego je zaprijetila Amerikancima ili američkim saveznicima, a niti jedan zrakoplov nije doveden u opasnost, rekao je dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan.

Radi se o nemetalnoj eksplozivnoj napravi koju je trebao upotrijebiti bombaš samoubojica u zrakoplovu sličnoj onoj koju je skrivenu u donjem rublju neuspjelo pokušao aktivirati bombaš samoubojica u zrakoplovu koji je letio prema Detroitu na Božić 2009., rekao je dužnosnik.

FBI je priopćio kako je improvizirana eksplozivna naprava zaplijenjena u inozemstvu.

Vjeruje se da je napravu proizvela al Qaida Arapskog Poluotoka koja djeluje iz Jemena, rekao je visoki američki dužnosnik, a prenosi Reuters. Al Qaidu Arapskog Poluotoka se smatra najopasnijom podružnicom al Qaide i već je ranije rabila slične naprave, rekao je FBI.

Predsjednik Barack Obama obaviješten je o uroti u travnju i redovito je o njoj informiran, rekla je zamjenica glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele Kuće Caitlin Hayden, javio je Reuters.