Svijet ZBOG STRADAVANJA CIVILA

Karzai zaprijetio zaleđivanjem sporazuma s SAD-om

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai je zaprijetio u ponedjeljak da će zalediti dugoročni sporazum o strateškom partnerstvu koji su nedavno potpisale dvije zemlje ako NATO u Afganistanu (Isaf) bolje ne zaštiti civile tijekom svojih operacija

Karzai je uputio to upozorenje zapovjedniku Isafa, američkom generalu Johnu Allenu i veleposlaniku Sjedinjenih Država u Kabulu, Ryanu Crockeru koje je hitno pozvao u predsjedničku palaču zbog civilnih žrtava koje je izazvao Isaf, stoji u priopćenju koje je objavilo afganistansko predsjedništvo.

Karzai je naveo da je Isaf ubio više desetaka civila, među kojima žene i djecu, u bombardiranjima od subote. Afganistanski predsjednik je zapovjedniku Isafa i američkom veleposlaniku prenio svoje zabrinutosti zbog civilnih žrtava ubijenih i ranjenih posljednjih dana u četiri pokrajine Logar, Helmand, Kapisa i Badghis.

Ako se bolje ne zaštite životi Afganistanaca, sporazum o strateškom partnerstvu gubi smisao, upozorio je Karzai, prenosi se u priopćenju.

Sporazum koji su prošle srijede u Kabulu potpisali afganistanski predsjednik Hamid Karzai i američki Barack Obama određuje uvjete nazočnosti američkih vojnika u Afganistanu do 2024., dok je predviđeno da će se međunarodne borbene postrojbe Isafa povući krajem 2014.

189401,186904,184467,184276
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još