ZA 500 MILIJUNA DOLARA

Kako je Ford spriječio širenje svinjske gripe

29.04.2009 u 13:38

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Gerald Ford poslušao je savjet zdravstvenih stručnjaka i naredio 1976. cijepljenje svih građana protiv svinjske gripe, nastojeći spriječiti epidemiju u strahu da SAD-u prijeti pomor poput onoga iz 1918, kada je španjolska gripa odnijela od 20 do 100 milijuna života širom svijeta

Virus svinjske gripe pojavio se 1976. u New Jerseyu, gdje se 19-godišnji vojnik David Lewis požalio nadređenome da je umoran i slab. Bio je mrtav 24 sata poslije. Autopsija je pokazala da je Lewisa ubila svinjska gripa, a do tada je još nekoliko vojnika hospitalizirano s istim simptomima. Vlada se uznemirila kada se virusom zarazilo 500 vojnika, pa je Ford po hitnom postupku odobrio program masovnog cijepljenja koje je tada stajalo 135 milijuna dolara (današnjih 500 milijuna).

Masovno cijepljenje počelo je u listopadu, a uskoro su počele stizati vijesti o pojavi sindroma Guillain-Barré koji paralizira živce. U razdoblju od dva mjeseca, pogođeno je bilo 500 cijepljenih osoba, a umrlo ih je više od 30. Javnost se počela buniti, a program cijepljenja ukinut je 16. prosinca.
Cijepljeno je oko 40 milijuna Amerikanaca, a epidemija je spriječena. Kasnija istraživanja pokazala su da virus iz 1976. nije bio ni približno smrtonosan koliko je to bio virus španjolske gripe. Jedini smrtni slučaj naposljetku je bio vojnik David Lewis.

Kritičari su optuživali Forda da je cijepljenje bilo predizborni potez – Ford je naposljetku izgubio izbore – i usluga farmaceutskim kompanijama. Pristaše su zapljeskale sposobnosti nacionalne zdravstvene birokracije da se tako brzo organizira, a oni koji su se sjećali gripe iz 1918. smatrali su da je taj novac u svakom slučaju dobro potrošen.