NESAGLEDIVE POSLJEDICE

'Vjerojatnost da Grčka napusti euro - 75 posto!'

07.05.2012 u 16:32

Bionic
Reading

Izbori u Grčkoj, na kojima dvije ključne tradicionalne stranke nisu uspjele osvojiti dovoljno glasova za formiranje koalicijske vlade, rezultirali su povećanim rizikom da će ta nacija napustiti eurozonu, piše Bloomberg

Vjerojatnost da će Grčka u razdoblju od idućih 18 mjeseci izaći iz eurozone sada iznosi od 50 do 75 posto, pišu u današnjem izvješću ekonomiski analitičari Citigroupa, Guillaume Menuet i Juergen Michels. Uoči izbora, taj rizik nije prelazio 50 posto.

'Svaka zemlja može donijeti odluku o izlasku iz zone eurozone, pa tako i Grčka. Samo morate znate što to onda znači - Grci će to morati uzeti u razmatranje', rekao je austrijski kancelar Werner Faymann u razgovoru za državni radio ORF u ponedjeljak.

Grčko tržište dionica u ponedjeljak je oslabilo čak 6,2 posto, spustivši se na najnižu razinu od sredine siječnja, a grčki bankovni sektor izgubio je na vrijednosti čak 14 posto.

Uz pobjedu socijalista Francoisa Hollandea na predsjedničkim izborima u Francuskoj, grčki ishod tjera europske čelnike na razmišljanje i 'hitno usvajanje konkretnih mjera za gospodarski rast', priopćio je talijanski premijer Mario Monti.

Grčki čelnici danas muku muče nastojeći osigurati podršku za formiranje koalicijske vlade, dovodeći u pitanje sposobnost države da provede mjere koje joj osiguravaju budućnost u eurozoni. U lipnju, Grčka treba iznijeti plan za uštedu 11,6 milijardi eura u 2013. i 2014. u sklopu druge tranše financijske pomoći, podsjeća Bloomberg.