ZBOG PRIJETNJI IRANA

Netanyahu raspisao prijevremene izbore za 4. rujna

07.05.2012 u 13:48

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu raspisao je u ponedjeljak prijevremene opće izbore za 4. rujna, a ankete pokazuju da će ponovno dobiti mandat, jer je Izrael suočen s iranskom nuklearnom prijetnjom

'Ja kanim sastaviti što širu koaliciju kako bih ostvario stabilnost i poveo Izrael ususret velikim izazovima koji su pred nama', kaže se u Netanyahuovoj izjavi za javnost.

Izbori nisu bili predviđeni prije listopada 2013., ali novi zakon koji bi mogao ultraortodoksne židove natjerati u vojsku, kao i predstojeća proračunska rasprava, ugrožavaju vladajuću koaliciju vjerskih i nacionalističkih stranaka, iako je ta koalicija nekoć smatrana najstabilnijom u izraelskoj povijesti.

'Živimo u zemlji koja teba političku stabilnost. Bio bih veoma sretan ako uspijemo završiti ovaj mandat i to je bio i moj cilj', rekao je Netanyahu.

'Nažalost, ova nestabilnost dovela je to u pitanje i zato mislim da je ispravno krenuti u izbore. Predlažemo 4. rujna i onda će nam, ako to bude Božja volja, glasači dati mandat.'

U nedjelju je Netanyahu u govoru na konvenciji svoga desničarskog Likuda najavio prijevremene izbore za četiri mjeseca, ali nije rekao točan datum.