POŽELJAN PARTNER - RIJAD

Clinton traži od Indije da bojkotira iransku naftu

07.05.2012 u 11:41

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u ponedjeljak Indiju da još više smanji uvoz iranske nafte, ocijenivši da bi proizvodnja atomske bombe u Iranu mogla biti 'pogubna' za svijet

'Indija svakako radi na smanjenju uvoza iranske nafte. Pohvaljujemo mjere koje su donijeli dosad. Nadamo se da će učiniti i više', rekla je Clinton na skupu u Kolkati, na istoku Indije.

Clinton je dodala kako misli da na tržištu postoje 'odgovarajuće' zalihe nafte, spomenuvši napose Saudijsku Arabiju, kako bi se nadoknadio manji uvoz iz Irana.

Odgovarajući na pitanja studenata kritičnih prema američkoj politici, američka državna tajnica je rekla da Iran može biti uzrok 'nereda' u Indiji, podsjetivši na napad na izraelsko veleposlanstvo u New Delhiju u veljači. Sumnja se da su u njega umiješani iranski agenti.

'Povijest tog režima obilježena je agresivnim ponašanjem i ne mislim da se s agresorom pregovara popuštajući mu', dodala je.

'Izrael je veoma zabrinut zbog mogućnosti da neki (iranski) čelnik u budućnosti iskoristi (nuklearno oružje), ako Iran proizvede nuklearno oružje, što bi bilo pogubno', kazala je.

Clinton je ipak rekla da Sjedinjene Države žele mirno rješenje, istaknuvši napore koje predsjednik Barack Obama ulaže od samog dolaska na vlast da pomogne iranskom narodu.