HOLLANDE ILI SARKOZY?

Oko 31 posto Francuza glasovalo za šefa države

06.05.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Građani Francuske danas u drugom krugu izbora biraju novog ili starog predsjednika Republike. Za čelnu poziciju u zemlji bore se Nicolas Sarkozy i Francois Hollande. Do podne je na birališta izašlo 30,66 posto građana Francuske

U prvom krugu socijalist Francois Hollande osvojio je 28,6 posto glasova dok je dosadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy osvojio 26,2 posto.

Porast nezaposlenosti i kriza u eurozoni dominiraju kampanjom, a posebno se lome koplja na pitanjima krize u eurozoni. Hollande želi reviziju fiskalnog pakta, što je zabrinulo njemačku kancelarku Angelu Merkel koja je zbog toga javno podržala Sarkozyja u kampanji. Hollande ipak ima, prema dosadašnjim rezultatima, najviše izgleda da postane prvi socijalist od 1988. godine koji je pobijedio na predsjedničkim izborima.

'Bit će to dugačak dan', rekao je Hollande novinarima na biračkom mjestu: 'Na Francuzima je da odluče hoće li ovo biti dobar dan.'

Nicolas Sarkozy je na biračko mjesto došao sa suprugom Carlom Bruni, i to bez komentara.

Do podne je, prema ministarstvu unutarnjih poslova, izlaznost na biračka mjesta u Francuskoj bila 30,66 posto. Biračka mjesta se uglavnom zatvaraju u 18 sati, a u većim gradovima u 20 sati.