RATNI ZLOČIN

Petorica uhićenih Albanaca osumnjičena za smrt dvojice mladića

05.05.2012 u 10:25

Bionic
Reading

Tužiteljstvo sumnja da su kao pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca oteli, mučili i ubili dvojicu mladića, stare 18 i 19 godina

Od osmorice Albanaca uhićenih u jučerašnjoj akciji na jugu Srbije uz granicu s Kosovom, petorica su osumnjičena za ratni zločin nad Srbima, što je potvrdio i glavni tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević, ali nije htio govoriti o potankostima 'jer je riječ o pretkaznenom postupku i tužiteljskoj istrazi'.

Mediji u Srbiji donose pojedinosti o zločinima koji im se stavljaju na teret, a počinjeni su 2001. na Kosovu ili uz današnju granicu između Srbije i Kosova.

RTS doznaje da Tužiteljstvo sumnja da su kao pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca tada oteli, mučili i ubili dva mladića, 18 i 19 godina starosti, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u blizini logora kod mjesta Breznica i identificirani.

Dvojica glavnih osumnjičenih u toj skupini, prema saznanjima Tužiteljstva za ratne zločine, nisu dostupni srpskom pravosuđu i skrivaju se na području Kosova, ali njihova imena su poznata. Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexepi izjavio je da će kosovska policija uhititi dvojicu bjegunaca ukoliko su na Kosovu. Sumnja se da je ta skupina povezana s Gnjilanskom grupom OVK koja je činila zločine na području Kosova 1999, podsjećaju mediji u Srbiji. Srpski policajci su osumnjičenu petoricu Albanaca jučer doveli u zgradu MUP-a Srbije u Beogradu, gdje se obavlja 'zakonska obrada uhićenih'.