GRAĐANI LONDONA U ČUDU

Britanska vlada želi postaviti rakete u parkove i na krovove kuća

04.05.2012 u 21:24

Bionic
Reading

Građani Londona zgroženi su najnovijom namjerom vlade da na krovove stambenih zgrada i parkova postavi rakete za protuzračnu obranu, a razlog su nadolazeće Olimpijske igre koje će pratiti dosad neviđene sigurnosne mjere

Projektili sposobni rušiti jumbo jetove nalaze se nasred jednog od londonskih parkova. Dio je to priprema britanske vojske za slučaj terorističkih napada u vrijeme Olimpijskih igara - prenosi RTL

'Moramo se staviti u situaciju u kojoj netko namjerno planira učiniti nešto najstrašnije na Olimpijskim igrama. Imamo mogućnost da se s time nosimo', rekao je John Campbell, zapovjednik protuzračne obrane.

Ovakve rakete britanska vojska nije ispalila više od 30 godina, a ovo je prvi put da su projektili ove vrste razmješteni po Londonu od Drugog svjetskog rata.

'Pokazujući da imamo vjerodostojan i spreman sustav obrane, nadamo se da bi, da postoji netko s opasnim namjerama tijekom Olimpijskih igara, taj netko razmislio ponovno', rekao je Stuart Atha, zamjenik zapovjednika Kraljevskog zrakoplovstva.

Nekim Londoncima pogled na protuzračne rakete ulijeva sigurnost: 'Moramo biti zaštićeni, i ja ću pratiti natjecanja. Bolje da su smješteni ovdje, nego u urbanoj četvrti', smatra Victoria Forrow. No upravo je to bila namjera koja je šokirala dio Londonaca, kad je otkriveno da bi slične rakete mogle biti smještene na krovovima zgrada, u rezidencijalnim četvrtima oko Olimpijskog parka.

'Ne mogu ni zamisliti kako bi bilo spavati noću znajući da su mi projektili nad glavom. Te zgrade nisu građene za takve svrhe, stare su, a neke se i raspadaju', smatra Brian Whelan.

Iako će London za vrijeme Igara biti čuvan kao nikad prije, iz zraka, zemlje i iz vode, organizatori tvrde da navijači neće dolaziti u grad pod opsadom. 'Radimo na tome da smanjimo sve poremećaje te vrste. Bit će čekanja zbog pregleda, bit će redova, ali želimo postići ravnotežu', rekao je Sebastian Coe, šef Organizacijskog odbora OI u Londonu.