NATO U STANJU PRIPRAVNOSTI

Hoće li Kosovo opet stradati zbog srpskih izbora?

04.05.2012 u 14:06

Bionic
Reading

Snage NATO-a stavljene su u stanje pripravnosti da bi jamčile sigurnost povodom predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, na kojima bi u nedjelju trebalo sudjelovati oko 110.000 kosovskih Srba. U očuvanju reda i mira NATO će koristiti sva raspoloživa sredstva

Dragan Vladisavljević, direktor srpske Vojnoobavještajne agencije, u razgovoru za današnju Politiku upozorio je na povećanu mogućnost izbijanja nasilja na Kosovu. Za međuetničku napetost pritom je optužio kosovske vlasti zbog njihovih 'prijetnji da će silom spriječiti održavanje izbora Republike Srbije i ukinuti takozvane paralelne srpske institucije'.

Vladisavljević kaže da južno od Ibra bilježi velik pritisak na srpsko stanovništvo i hapšenje osoba koje rade u institucijama Srbije, a uočene su i 'grupe naoružanih Albanaca'.

'Sama njihova prisutnost je već faktor zastrašivanja, a pojedine ekstremne grupe javno prijete da će silom spriječiti održavanje srpskih izbora', naveo je Vladisavljević.

Direktor VOA-e osvrnuo se i na nedavni pokolj u Makedoniji, rekavši da 'tamošnje događaje svakako ne bi trebalo promatrati izolirano, jer u cijeloj regiji jačaju političke opcije Albanaca koje se zalažu za integraciju prostora naseljenog pripadnicima tog naroda, pogotovo u tekućoj godini, kada Albanija obilježava prvo stoljeće svoje državnosti'.

'Ozbiljnu prijetnju sigurnosti predstavlja djelovanje religijskih ekstremista koji koriste tešku ekonomsku situaciju, siromaštvo i druge društvene probleme za promoviranje netrpeljivosti prema neistomišljenicima i takozvanim nevjernicima', poručio je direktor VOA-e.

Povodom kritičnog vikenda na Kosovu oglasio se i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, pozivajući kosovske čelnike i organizacije da se suzdrže od provocirajućih izjava ili akcija. Podsjećamo, snagama KFOR-a od oko 6.000 ljudi krajem travnja pridružio se korpus od 550 njemačkih i austrijskih vojnika.

Neovisno Kosovo priznaje 90 od 193 zemlje članice UN-a, među kojima i SAD, te 22 od 27 članica Europske unije.