Svijet ARHIVA STASIJA

Ikea iskorištavala kubanske zatvorenike

  • Autor: P.S.
  • 5.5.2012 10:39:47
  • 5.5.2012 10:00:00

Ikea se suočava s optužbama da je iskorištavala kubanske zatvorenike za proizvodnju svog namještaja 80-ih, javlja britanski The Guardian

Optužbe su se pojavile nakon tvrdnji da su 70-ih godina istočnonjemački politički zatvorenici radili za ovu švedsku tvrtku.

Prema izvješću objavljenom u Frankfurter Allgemeine Zeitungu, dogovor Ikee i kubanskih zatvora je provaljen putem istočnonjemačkih veza.

Sporazum je potpisan u rujnu 1987, kako stoji u arhivima Stasija, nakon što je delegacija njemačkih predstavnika gospodarstva bila u Havani na sastanku s kubanskim Ministarstvom unutarnjih poslova.

Razgovori su održani s nekoliko vladinih dužnosnika, uključujući i Enriquea Sancheza, voditelja državne tvrtke koja je odgovorna za opremanje domove kubanske političke elite. Prema zapisima, kao mjesta za proizvodnju spominju se 'zatvorski objekti Ministarstva unutarnjih poslova'.

U potpisanom ugovoru od Kube se tražilo 35.000 kuhinjskih stolova, 10.000 dječjih stolova i još 4.000 komada drugog namještaja.

Ikea je reagirala na ove navode koji su se pojavili nakon istrage švedske televizije, rekavši da je započela svoju vlastitu istragu te da želi vidjeti Stasijeve dokumente kako bi provjerila dokaze i usporedila ih sa zapisima tvrtke.

Glasnogovornica Ikee je 'osudila iskorištavanje političkih zatvorenika' na 'najoštriji mogući način', piše The Guardian. Dodala je da je tvrtka ove optužbe shvatila vrlo ozbiljno, ali je negirala da je Ikea znala za to.

Zapisi pokazuju da suradnja s Kubom u početku nije išla tako glatko. Početkom 1988. prva isporuka je odgođena zbog loše kvalitete. Promjene u proizvodnom procesu dovele su do toga da su proizvodi isporučeni nekoliko mjeseci kasnije.

108680,43205,149717,153028
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još