LIBERIJSKI PREDSJEDNIK

Tužitelji traže 80 godina zatvora za Taylora

04.05.2012 u 09:42

Bionic
Reading

Tužitelji posebnog suda za Sierra Leone u Haagu zatražili su od sudskog vijeća kaznu od 80 godina zatvora za bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora koji je prošlog tjedna proglašen krivim za pomaganje u zločinima protiv čovječnosti

U podnesku sudu tužitelji su kao otežavajuće okolnosti koje zahtijevaju dugotrajnu zatvorsku kaznu naveli utjecajni položaj Taylora kao šefa države i dugotrajnost zločina.

Sud je prošlog četvrtka proglasio Taylora (64) krivim za pomaganje u počinjenju ratnih zločina na temelju optužnice koja ga je u 11 točaka teretila za ubijanje, silovanje, novačenje djece vojnika i seksualno ropstvo tijekom isprepletenih ratova u Liberiji i Sierra Leoneu, u kojima je ubijeno više od 50.000 ljudi.

Sudac posebnog UN-ova suda za ratne zločine počinjene u Sierra Leoneu Richard Lussick rekao je tada da Tayloru nije dokazana izravna zapovjedna odgovornost, ali jest pomaganje u zločinima, jer je dostavljao oružje, streljivo, komunikacijsku opremu i planove pobunjenicima odgovornima za brojna ubojstva tijekom rata u Sierra Leoneu od 1991. do 2002.

Taylor je uhićen 2006. godine, a trogodišnje suđenje završeno je prije godinu dana. Tvrdio je da nije kriv te da je pokušao donijeti mir u regiju. Također je tvrdio da je sudski postupak protiv njega politički motivirana zavjera zapadnih zemalja.

Kazna će Tayloru biti izrečena krajem svibnja, a služit će je u zatvoru u Velikoj Britaniji.