NOVI ODNOS SNAGA?

Drugi krug parlamentarnih izbora u Iranu

04.05.2012 u 09:28

Bionic
Reading

Iranci u petak glasuju u drugom krugom parlamentarnih izbora kojim bi mogao biti uspostavljen novi odnos snaga između iranskog duhovnog vođe i predsjednika države

Danas će Iranci izabrati preostalih 65 od ukupno 290 zastupnika u parlamentu. U prvom su krugu snage odane ajatolahu Aliju Hameneiju osvojile većinu na račun pristaša predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada

S obzirom na to da je većina reformista gurnuta u stranu, a oporbeni čelnici Mirhusein Musavi i Medi Karubi nalaze se u kućnom pritvoru, izbori se uglavnom svode na duel dviju konzervativnih frakcija, ajatolahove i predsjednikove.

Hamenei, neupitni iranski duhovni autoritet koji je podržao Ahmadinedžada nakon predsjedničkih izbora 2009. godine koji su izazvali val masovnih prosvjeda zbog oporbenih optužaba o raširenoj prijevari i nasilnih reakcija režima, došao je u sukob s aktualnim predsjednikom nakon što je ovaj pokušao potkopati vodeću poziciju svećenstva u državi.

Odaziv u prvom krugu bio je 64 posto, a Hamenei je pozvao na visok izlazak na birališta i danas. 'Moja je sugestija da bi ljudi drugi krug izbora trebali shvatiti jednako ozbiljno kao i prvi', rekao je.

Rezultati parlamentarnih izbora imat će velik utjecaj na rezultat predsjedničkih 2013. godine.