RASTE U SVIJETU

UN: Pad broja prijevremeno rođene djece u Hrvatskoj

03.05.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Broj prijevremenih poroda udvostručio se u većini razvijenih zemalja od 1995, dok je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u tom krugu u kojoj se postotak prijevremeno rođene djece smanjio, pokazalo je izvješće

U razvijenim se zemljama danas prije 37. tjedna trudnoće rodi prosječno šest beba na svakih sto živorođene djece, unatoč naporima da se taj broj smanji, navodi se u izviješću 'Prerano rođeni' sačinjenom u okviru programa UN-a objavljeno u srijedu.

U svijetu je u 2010. prijevremeno rođeno 15 milijuna od 135 milijuna beba, a 1,1 milijun je umro. Prijevremeno rođene bebe su one rođene prije 37. tjedna trudnoće.

Izvješće pokazuje da je od 65 razvijenih zemalja koje vode vjerodostojnu evidenciju broj prerano rođenih smanjen jedino u Hrvatskoj i Estoniji te u Ekvadoru. U ostale 62 zemlje udio nedonoščadi porastao je prosječno s tri na šest posto. U razvijenim zemljama najčešći uzrok prijevremenog poroda su starije rodilje, višestruke trudnoće zbog liječenja neplodnosti, induciranje poroda nakon 37 tjedna te porodi carskim rezom.

Prijevremeni porod je nakon upale pluća drugi najčešći uzrok smrti kod djece u dobi do pet godina. Dok više od 90 posto beba rođenih prije 28. tjedna u razvijenim zemljama preživi, u siromašnim zemljama njih 90 posto umire.

Nepostizanje napretka u smanjenju broja prijevremeno rođene djece dijelom je rezultat i pogrešnog poimanja da je prijevremeni porođaj rijedak i stoga nije značajan javnozdravstveni problem.

'Ovo izvješće pobija tu ideju', kaže autor istraživanja Christopher Howson. 'Ne samo da prijevremeni porodi nisu rijetki nego su uobičajeni i odnose živote.'

Najniži udio prijevremenih poroda u ukupnom broju živorođene djece imaju Bjelorusija (4 posto), Ekvador, Latvija Finska, Hrvatska (5,5 posto), Samoa, Japan i Švedska (5,9 posto).