Svijet PARO PREDAO VJERODAJNICE

Obama: SAD se divi Hrvatskoj

Novi hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, Joško Paro, predao je u srijedu vjerodajnice američkom predsjedniku Baracku Obami, priopćilo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Washingtonu

U odgovoru na riječi hrvatskog veleposlanika, predsjednik Obama je istaknuo da su Sjedinjene Države i Hrvatska razvili bliske odnose i prijateljstvo koje se zasniva na uzajamnoj posvećenosti demokraciji, slobodi, gospodarskom razvoju i miru.

Hrvatska je tranzicija u ranim godinama 21. stoljeća nadahnjujuća. Hrvatski narod treba biti ponosan na svoju predanost reformama i razvoju. Ta je predanost nagrađena članstvom u NATO 2009. i nakon toga ponovno potpisom Pristupnog ugovora s Europskom unijom, kada se Hrvatska pozicionirala da u 2013. postane članicom EU, rekao je predsjednik Obama.

Sjedinjene Države dive se posvećenosti Hrvatske da pomogne svojim balkanskim susjedima na njihovu putu prema euroatlantskim integracijama, kazao je američki predsjednik, navodi se u priopćenju.
189918 ,191193,187302,187094Sjedinjene Države i Hrvatska snažni su saveznici i međunarodni partneri u NATO-u, ISAF-u, KFOR-u i u mirovnim aktivnostima UN-a. U tim je globalnim sigurnosnim nastojanjima bitan snažan doprinos Hrvatske. Sjedinjene Države žele dodatno produbiti naše odnose u tim i u drugim organizacijama, a posebno žele, zajedno s Hrvatskom raditi na daljnjoj integraciji hrvatskih susjeda u NATO, u EU i druge institucije koje dijele naše demokratske vrednote, rekao je Obama.

Naše zemlje dijele i snažne gospodarske i ljudske veze, istaknuo je američki predsjednik te podsjetio da su SAD i Hrvatska nedavno zajednički radili na Gospodarskom Brown forumu, usmjerenom na gospodarski razvoj i uspostavu bolje investicijske klime u jugoistočnoj Europi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još