KRIZA EUROZONE

Grčka se oporavlja, ali tone Italija

02.05.2012 u 14:45

Bionic
Reading

Konačno malo dobrih vijesti za Grčku: agencija Standard & Poor's je povisila grčki rejting za četiri stupnja, na ocjenu CCC. Nasuprot tome, u Italiji vlada najveća nezaposlenost još od 2004. godine

Danas je u Londonu Standard & Poor's, jedna od najmoćnijih rejting agencija svijeta, objavila svoju novu ocjenu Grčke.

Na iznenađenje mnogih, grčki je bonitet ocijenjen s CCC, što je za četiri ocjene više od prethodnog te pokazuje kako se očekuje da je Grčka konačno na putu izvlačenja iz posvemašnjeg državnog bankrota. Ocjena CCC ne znači da su grčke obveznice u međuvremenu postale sigurno ulaganje, ali svjedoči o tome da se mijenja percepcija na svjetskim financijskim tržištima.

S&P je najavio i da očekuje stabilnost Grčke te da se ocjena CCC ne bi trebala mijenjati na neku lošiju u bliskoj budućnosti. Pritom treba podsjetiti da je agencija Fitch još u ožujku podigla rejting Grčke na B- pa sve to signalizira da se ova država konačno izvlači iz najveće financijske krize u svojoj povijesti.

Zato loše vijesti dolaze iz Italije, koja pod premijerom Marijem Montijem nemilosrdno štedi, ali to je rezultiralo i skokom nezaposlenosti. Zadnji je put nezaposlenost u Italiji bila 9,8 posto u siječnju 2004, a kako je riječ o trećoj ekonomiji eurozone, ovi podaci izazivaju brigu mnogih. Najviše nezaposlenih je među mladima, kojih je bez posla skoro 40 posto!