IZGLASAN U PARLAMENTU

Janos Ader je novi mađarski predsjednik

02.05.2012 u 14:33

Bionic
Reading

Janos Ader, suosnivač vladajuće stranke Fidesza, izabran je u srijedu za novog predsjednika Mađarske većinom glasova zastupnika mađarskog parlamenta

Novi predsjednik je dobio 262 glasa zastupnika u parlamentu sa 386 mjesta. Njegov je izbor bio siguran s obzirom na to da konzervativna stranka Fidesz premijera Viktora Orbana ima dvotrećinsku većinu.

Krajnja desnica iz stranke Jobbik glasovala je protiv Janosa Adera, a socijalisti (MSZP), zeleni (LMP) i zastupnici nove stranke bivšeg premijera Ferenca Gyurcsanyja DK-a (Demokratska koalicija, lijevi centar) nisu sudjelovali u glasovanju jer misle da novi predsjednik, strateški član stranke na vlasti, ne može predstavljati jedinstvo mađarske nacije kao što traži ustav.

Ader je prisegnuo odmah nakon glasovanja.

Viktor Orban je 16. travnja imenovao Janosa Adera za stranačkog kandidata za predsjedničku dužnost.

Njegov prethodnik Pal Schmitt podnio je ostavku prije mjesec dana nakon afere zbog plagiranja doktorata 1992. godine.

Ader (52) je dosad bio zastupnik u Europskom parlamentu. Od 2001. do 2006. bio je predsjednik kluba Fideszovih zastupnika i smatrali su ga Orbanovim čovjekom od povjerenja.

Dužnost mađarskog predsjednika je uglavnom protokolarna, premda je on i vrhovni vojni zapovjednik. Njegovo prvo putovanje u inozemstvo bit će u Slovačku, kamo putuje u subotu i nedjelju i gdje će zastupati Mađarsku na skupu zemalja Višegradske skupine (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska).