KONZULTACIJE KOD JOSIPOVIĆA

Vesna Pusić za bojkot EURA u Ukrajini

02.05.2012 u 10:53

Bionic
Reading

Realna je mogućnost da Vlada bojkotira EURO 12 u Ukrajini, potvrdila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, odgovarajući u srijedu na pitanje hoće li se Hrvatska pridružiti sve većem broju europskih vlada koje najavljuju bojkot nogometnog prvenstva zbog odnosa ukrajinske vlasti prema bivšoj premijerki Juliji Timošenko

'Po mom mišljenju, to je jedna realna mogućnost. Vlada, naravno, treba odlučiti i donijeti svoj stav, ali već jedan cijeli niz zemalja odlučio je ne ići i bojkotirati upravo zbog situacije s Julijom Timošenko. To je nešto o čemu Vlada mora raspraviti, ali ja bih bila sklona takvom stavu', rekla je Vesna Pusić nakon zajedničke konferencije za novinare sa šefom Delegacije EU-a u Hrvatskoj, Paulom Vandorenom, koji je ocijenio da je RH postigla 'spektakularan, fantastičan i impresivan' napredak.

Nakon odluke brojnih čelnika europskih država i briselske administracije da bojkotiraju EURO 2012 u Ukrajini, danas je i hrvatski državni vrh u konzultacijama oko eventualnog bojkota.

Konzultacije državnog vrha o bojkotu Ukrajine inicirao je predsjednik Ivo Josipović, a u njegovom uredu rekli su nam da one upravo traju. Ranije je na Euro 2012 bio planiran odlazak premijera Zorana Milanovića i ministra Željka Jovanovića

EURO 2012 europski čelnici bojkotiraju zbog odnosa ukrajinskog vladara Viktora Janukoviča prema nekadašnjoj čelnici opozicije i bivšoj premijerki Juliji Timošenko. Timošenko je pretučena u zatvoru, pregledali su je njemački liječnici i zatražili da liječenje nastavi u njihovoj zemlji. Janukovič to odbija, a odugovlači i s dozvolom veleposlaniku EU-a da u zatvoru posjeti Timošenko.

Direktor UEFA-e Marin Kallen najavio je, u razgovoru za Süddeutsche Zeitung, mogućnost odgode Eura 2012 na godinu dana, ako Ukrajina bude suspendirana.