Svijet LEGALIZIRANA DISKRIMINACIJA

Turisti puše 'travu' na ulicama Nizozemske

Turisti su pušili marihuanu na ulicama južnih nizozemskih gradova a prkosni vlasnici coffee shopova posjetiteljima su prodavali 'džointeve' prosvjedujući protiv zabrane prodaje kanabisa strancima koja je u utorak stupila na snagu na jugu Nizozemske

U Maastrichtu, gradu blizu granica s Belgijom i Njemačkom, prosvjednici su istaknuli transparente ukrašene lišćem marihuane i sloganima poput 'Traže se dileri' i 'Zaustavite diskriminaciju za Belgiju'.

Na glavnom gradskom trgu nekoliko stotina ljudi prosvjedovalo je otvoreno pušeći marihuanu pored lažnog dva metra dugog džointa.

Novi zakon ukida tradicionalni opušten nizozemski odnos prema narkoticima i pogađa milijune stranih 'droga turista' koji svake godine hrle u nizozemske coffee shopove poznate po prodaji lakih droga.

Od utorka kafići u tri južne pokrajine uz granicu s Belgijom i Njemačkom mogu kanabis prodavati samo registriranim članovima koji moraju imati prebivalište na tom području.

190491,182250,181051,181041
Gradonačelniku Maastrichta Onnu Hoesu uručena je peticija 300 coffee shopova kojom se traži ukidanje zabrane. U znak prosvjeda jedan od gradskih coffee shopova zatvorio je svoja vrata za sve posjetitelje rekavši da će se sada policija naprosto morati baviti preprodajom na ulici.

Nizozemski političari tvrde da je mjera nužna za uklanjanje s drogom povezanog kriminala i kako bi se ograničilo uživanje kanabisa. Protivnici zakona kažu da će mjera potaknuti ilegalno uživanje kanabisa te da uvjet članstva postavlja pitanje građanskih sloboda jer se mnogi uživatelji ne žele naći na popisu klijenata, među ostalim iz straha da bi policija mogla imati pristupa tim popisima.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još