ZARAZA SE ŠIRI

113 potvrđenih slučajeva svinjske gripe u svijetu

28.04.2009 u 20:46

Bionic
Reading

Prema podacima agencije Reuters, ukupno 113 slučajeva svinjske gripe u svijetu, među kojima oko 65 u SAD-u, 26 u Meksiku i 13 u Kanadi, dok je dosad od ove smrtonosne bolesti u Meksiku podleglo 149 osoba. Još uvijek nema objašnjenja zašto izvan Meksika bolest ima samo blage simptome te nije zabilježen nijedan smrtan slučaj

Svjetska zdravstvena organizacija ostaje na četvrtoj razini uzbune na ljestvici od šest za svinjsku gripu te su objavili da se 'epidemija širi'.

'U ovom trenutku stanje je vrlo ozbiljno. Pandemija nije neizbježiva, ali je mogućnost uzeta ozbiljno u obzir', istaknuo je Keiji Fukuda, pomoćnik glavnog direktora WHO-a.

'Ključno je otkriti putnike zaražene svinjskom gripom jer nam to pomaže da pratimo virus u svijetu, kao i način na koji se širi', dodao je on.

Osim spomenutih zemalja zabilježena su i tri slučaja svinjske gripe na Novom Zelandu te po dva u V. Britaniji, Španjolskoj i Izraelu. 'Nedavno potvrđeni slučajevi zaraze u V. Britaniji i na Novom Zelandu odnose se na putnike koji su došli iz inozemstva', naglasio je Fukuda.

Otkrivanje zaraženih putnika bitno je da bi se odredilo je li virus povezan s nekom populacijom ili zemljom. Tada bi WHO opravdano proglasio pandemiju neizbježivom i podigao razinu uzbune.