Svijet BOLEST NE POZNAJE GRANICE

Svinjska gripa prešla u Aziju i na Bliski istok

Svinjska gripa prešla je u utorak nove granice, a prvi slučajevi sumnje na tu bolest u ljudi otkriveni su na Bliskom istoku i azijsko-pacifičkom području, javljaju agencije.

Većina se zarazila u Meksiku gdje je dosad umrlo 152 ljudi, od kojih je za 20 potvrđeno da su bili zaraženi svinjskom gripom, dok se za druge sumnja. U Meksiku se za još 1995 slučajeva sumnja da su zaraženi svinjskom gripom. U utorak su vlasti zatvorile sve ugostiteljske objekte, uključivo i kafiće i barove u Mexico Cityju.

Po riječima glasnogovornika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Gregoryja Hartla, izvori zaraze nekih bolesnika u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji nisu jasni.

U SAD-u je potvrđen ukupno 51 slučaj zaraze svinjskom gripe, zatim šest slučajeva u Kanadi, dva potvrđena i sedam za koje se sumnja u Škotskoj, 11 potvrđenih i 43 za koje se sumnja na Novom Zelandu, dva potvrđena i 25 za koje se sumnja u Španjolskoj, dva potvrđena u Izrelu. Nadalje, za po jedan slučaj sumnja se u Južnoj Koreji i Francuskoj, 13 je sumnjivih u Švedskoj za koje još nisu dovršeni testovi, 12 slučajeva se testira u Danskoj, a za pet se sumnja na svinjsku gripu u Norveškoj.

U Njemačkoj su se tri slučaja vodila kao sumnjiva, no nalazi na jedan od tih triju slučajeva u utorak su bili negativni. U Austriji je u utorak objavljeno da se kod pet osoba sumnja na svinjsku gripu.

Četiri arapske zemlje u Perzijskom zaljevu, Bahrein, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, na regionalnom skupu, Vijeću za suradnju zaljevskih zemalja, uvele su mjere opreza zbog najnovijeg soja virusa gripe.

Većina zaraženih je u dobi od 25 do 45 godina, skupina koja je obično otpornija na gripu od djece i starijih osoba.

Smrtonosna gripa nije ništa novo, tvrde liječnici. Tijekom 90-ih od gripe je u SAD-u umrlo oko 36.000 ljudi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još