SLUČAJ VINČA

Tko i zašto zataškava nuklearne inicidente u Srbiji?

30.04.2012 u 10:19

Bionic
Reading

Nakon što je javnost tek tjedan dana kasnije saznala za ozračivanje petero radnika Nuklearnih objekata Srbije, u incidentu koji se zbio u postrojenjima u Vinči, srpski mediji zabrinuto se pitaju tko i zašto prikriva nuklearne incidente

Podsjetimo, prvi se incident dogodio krajem ožujka ove godine, kad se izlilo 300-400 litara vode u podrumu u kojem je bio uskladišten uranski 'žuti kolač'. Neslužbeni rezultati provjere vode iz podzemnog skladišta bili su u suprotnosti sa službenim podacima. U izvještaju Nuklearnih objekata Srbije nije zabilježeno nikakvo zračenje, a u priopćenju Laboratorija za zaštitu od zračenja piše da je ono bilo 1000 puta veće od onog u pitkoj vodi. Tada nije bilo opasnosti za radnike ni stanovništvo, ali je drugi incident, prošlog tjedna, digao Srbiju na noge.

Drugi incident imao je strašne posljedice za radnike - petero ih je ozračeno. Osim toga, dogodio se 19. travnja, ali je za to javnost doznala tek 27. travnja kad je progovorila Snežana Pavlović, direktorica sektora za radijacijsku sigurnost.

Radnici srpskog javnog poduzeća Nuklearni objekti Srbije (NOS) ozračeni su višestruko iznad odobrenih vrijednosti i boravili su u radijacijskim poljima ekstremno visokih intenziteta. O svemu postoje dokazi', poručila je Snežana Pavlović u pismu ministrima Ivici Dačiću, Žarku Obradoviću i Oliveru Duliću.

Inženjeri Vinče radili su na reaktoru RA na kojem nisu uopće nisu smjeli raditi jer je izvan upotrebe, a otkrilo se da je v.d. direktora Jagoša Raičević, 'radio na svoju ruku'. Zaposleni u NOS-u medijima su otkrili da u NOS-u u Vinči vlada potpuni kaos, da su smijenjeni neki najbolji stručnjaci, a na njihova mjesta dovedeni ljudi koji nemaju dovoljno iskustva na poslovima nuklearne sigurnosti.

B92 podsjeća da je tek pismo Snežane Pavlović upućeno ministrima otkrilo da su dnevne doze radijacije kojima je 19. travnja bilo izloženo petero ljudi bile prekoračene i da su radnici ozračeni. Nigdje se ne spominje da su smrtonosne, ali se otkrilo da su za dvije minute premašile dozvoljene godišnje iznose radijacije. Ozračeni radnici su na liječenju, a okolno stanovništvo s pravom uznemireno: pitaju se bi li doznali na vrijeme da im je zdravlje ugroženo ako bi se u Vinči dogodio još gori incident.

Donose i nevjerojatnu izjavu Jagoše Raičevića, v.d. direktora Nuklearnih objekata Srbije, da 'radnici NOS-a nisu bili izloženi velikim dozama zračenja tijekom incidenta u Institutu Vinča'.

Količina zračenja kojoj su bili izloženi, prema njegovim riječima, bila je 'reda veličine zračenja na jednom interkontinentalnom letu i nije bila opasna'