BITAK I NIŠTAVILO U ORDOSU

Grad duhova – početak kraja kineskog čuda?

29.04.2012 u 15:44

Bionic
Reading

Kolosalni razvoj donosi kolosalne promašaje. Grad Ordos u Kini zamišljen je kao moderno poslovno središte stepsko-pustinjskog sjevera zemlje, no umjesto slavne misije koju mu je namijenila planska privreda, pretvara se u još jedan grad duhova

Novi novcati neboderi u centru Ordosa zastrašujuće su prazni od ljudi, kao i trgovački centar Džingis Kan Plaza te pusti monumentalni trg u kvartu koji bi trebao simbolizirati novi, poslovni proplamsaj grada. U TV reportažama Al Jazeere ulice djeluju pusto, gotovo kao da je proglašena zračna uzbuna; tragova intenzivnijeg života nema ni u prozračnim četvrtima neoklasicističkih vila kakve se donedavno nisu mogle kulturološki povezati s komunističkom Kinom

BBC u svojoj reportaži ističe Ordos kao simptom pucanja kineskog developerskog čuda u 21. stoljeću. To je, doduše, tipično za zapadne medije posljednjih godina - traženje i rastrubljivanje svih mogućih simptoma kineskog ili pak ruskog zastoja u situaciji kada Azija istupa na svjetsku scenu kao kontinent novih svjetskih gospodarskih lidera. Bilo kako bilo, čini se da je agresivni proces punjenja novih megagradova ljudskim masama sa sela najočitije zakazao u kineskoj regiji Unutarnja Mongolija.

Administrativno gledano, riječ je o gradu, no gustoća naseljenosti od stotinu žitelja na kvadratni kilometar manja je od zagrebačke kojih 40-ak puta. Infrastruktura je tu, no ekonomija još nije proklijala. Funkcionalno djeluje jedino stari centar, a u novom središtu i okolnim kvartovima projektiranima za milijun stanovnika prisutno njih tek nekoliko desetaka tisuća.

Područje oko Ordosa počelo se industrijalizirati prije 20-ak godina otvaranjem rudnika ugljena u regiji veličine Austrije, na čijem području živi svega milijun i pol ljudi. Prije desetak godina vlasti i profitere sive ekonomije spopale su tipične grandomanske vizije pa su milijarde državnog novca investirane kako bi se omanji grad pretvorio u milijunsko središte.

Al Jazeera pritom spominje čudan fenomen: gradnja ne prestaje, iako projekcije ulagača svakog dana djeluju sve više sukobljene s realnošću. Istovremeno je počela žestoka čistka lovaca u mutnom: jedan od najpoznatijih lokalnih slučajeva je onaj 30-godišnje Vu Jing, djevojke koja je u ranim 20-ima izgradila poslovni imperij i dogurala do 68. pozicije na kineskoj top listi najimućnijih ljudi, da bi u prosincu 2009. zbog financijskih malverzacija bila osuđena na smrtnu kaznu. Život joj je, zasad, spasio Vrhovni sud koji je prije desetak dana poništio presudu i vratio slučaj na provincijski sud kako bi joj se izrekla nova kazna.

Reportaža Al Jazeere iz Ordosa