Svijet NACIONALNA SEGREGACIJA

Sud u Mostaru naložio uspostavu jedinstvenih škola

Općinski sud u Mostaru ocijenio je diskriminirajućom praksu postojanja dviju škola pod jednim krovom na području Stoca i Čapljine u kojima se nastava zasebno organizirala za djecu hrvatske i bošnjačke nacionalnosti te je naložio uspostavu jedinstvenih škola, izvijestili u nedjelju tiskani mediji u BiH

Sutkinja Općinskog suda u Mostaru Rabija Tanović ocijenila je da postojanje dvije škole pod jednim krovom predstavlja kršenje Zakona o zabrani diskriminicije. Zbog toga je Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije naložilo da se do 1. rujna ovu praksu ukine.

‘Organiziranjem škola na etničkom principu i donošenjem i implementacijom školskih planova i programa na etničkom principu odvajali su učenike u školama na području Hercegovačko – neretvanske županije na temelju njihove etničke pripadnosti, čime su počinili diskriminaciju’, navodi se u presudi.

Presuda je donesena u petak a tužbu za utvrđivanje diskriminacije podnijelo je udruženje ‘Vaša prava’ iz Sarajeva.

To je prva presuda u Bosni i Hercegovini vezana za nacionalnu segregaciju djece u školama kojih u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH ima tridesetčetiri.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još