Svijet DEMOKRATSKE REFORME

Glavni tajnik UN-a doputovao u Minamar

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon doputovao je u nedjelju u posjet Minamaru kako bi ohrabrio njegovu vladu da provede daljnje demokratske reforme i postigne mirovne sporazume s pobunjenicima

Ovo je prvi Banov posjet Minamaru otkako je prošle godine završila pedesetogodišnja brutalna vladavina vojnog režima u Mianmaru zbog koje je ta zemlja bila u međunarodnoj izolaciji.

‘Mi vidimo da se Minamar ponovno otvara svijetu’, rekao je ranije Ban u New Yorku dodajući da je taj ‘novi početak još uvijek krhak.

U posjetu Mianmaru boravi i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton. Ona je doputovala je u Mianmar u subotu kako bi otvorila ‘novo poglavlje’ u odnosima nakon ublažavanja sankcija, što bi moglo privući investitore u tu dugo izoliranu državu. Odmah se sastala s novoizabranom zastupnicom u mianmarskom parlamentu i dobitnicom Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi, ali nije komentirala odluku njezine stranke Nacionalne lige za demokraciju (NLD) da ne zauzme svoja mjesta u parlamentu.

NLD je donijela tu odluku jer ne želi prisegnuti da će štititi ustav koji su donijele prethodne vojne vlasti, a po kojem se četvrtina mjesta u parlamentu osigurava za vojne dužnosnike koji se ne biraju.

Ban će kasnije u nedjelju otputovati iz Jangona u glavni grad Naypyitaw. Tijekom boravka u Mianmaru posjetit će sjevernu državu Shan, jednu od najvećih regija na svijetu, u kojoj se uzgaja opium, a Ujedinjeni Narodi su pokrenuli program za eliminiranje uzgoja maka i pomoć stanovništvu da se preusmjeri na druge poljoprivredne kulture. U utorak se ponovno vraća u Jangon kako bi se sastao sa Suu Kyi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još