Svijet META BILA POLICIJA

Deaktivirana bomba od 250 kg u Sjevernoj Irskoj

Deaktivirana je bomba teška 250 kg pronađena u ostavljenom kombiju na jugoistoku Sjeverne Irske, objavila je u subotu policija koja je pronašla i manju bombu u Belfastu.

"Eksplozivna naprava od dva spremnika s po 125 kg eksploziva i detonatorom bila je spremna za aktiviranje", naveo je jedan visoki policijski dužnosnik u priopćenju.

Bomba je pronađena u vozilu ostavljenom na cesti blizu Newryja, nedaleko granice s Irskom. Sumnjivo vozilo je primjećeno u četvrtak i operacija razminiranja je završena u petak kasno u noći.

"Da je eksplodirala bila bi razorna. Svi u krugu od 50 metara od bombe bi poginuli, a u krugu od 100 metara bili bi teško ranjeni", dodao je isti dužnosnik.

Jedan član skupštine Sjeverne Irske za regiju Newryja je rekao da je bomba trebala izazvati žrtve među policajcima. Policija je također pronašla manju bombu u sjevernom dijelu Belfasta, zbog koje je evakuirano 80 ljudi. U istoj četvrti su policajci našli oružje i streljivo.

Unatoč mirovnim sporazumima iz 1998. kojima su okončani tridesetgodišnji međuvjerski nemiri u Sjevernoj Irskoj, mali broj disidenata IRA-e i dalje osporava pripadnost Sjeverne Irske Ujedinjenom Kraljevstvu. IRA je odustala od oružane borbe.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još