NEMA RASPADA BOSNE

Međunarodna zajednica osudila Dodikove izjave

28.04.2012 u 14:30

Bionic
Reading

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH odbacili su kao neprihvatljive najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se "priprema za raspad" Bosne i Hercegovine koje je iznio jučer u Beogradu poručivši mu da se Republika Srpske ne može odvojiti od te zemlje, objavio je Dnevni avaz.

"BiH je međunarodno priznata država s punim suverenitetom i teritorijalnim integritetom. Za Republiku Srpsku nema održive budućnosti izvan BiH i ona može postojati samo kao dio države BiH", istaknuli su iz američkog veleposlanstva u Sarajevu.

Ured visokog predstavnika (OHR) istaknuo je da Dodik podiže napetosti ugrožavajući mir i stabilnost, ali da time ugrožava i postojanje Republike Srpske.

"Suverenitet i teritorijalni integritet BiH zajamčeni su Ustavom BiH i međunarodnim pravom, uključujući i Daytonski mirovni sporazum. Oni koji osporavaju teritorijalni integritet BiH istodobno dovode u pitanje i pravno postojanje entiteta RS, koje je definirano Ustavom BiH i utvrđeno Aneksom 4 Daytonskog mirovnog sporazuma", rekli su iz OHR-a.

Dodik je u Beogradu, na konferenciji ''Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regije'', izjavio kako se RS ''priprema za raspad'' Bosne i Hercegovine, navevši kako je BiH ''neodrživa tvorevina''.