Svijet UPOZORENJE NA PRIJETNJE

SAD i Rusija uspostavljaju 'crveni telefon' za cyber napade

Sjedinjene Države i Rusija blizu su dogovora o uspostavi 'crvenog telefona' za rješavanje prijetnja kibernetičkim napadima, objavio je u petak Washington Post

Sigurna komunikacijska linija između dviju zemalja trebala bi spriječiti napade na internetu, čiji je izvor teško otkriti, a mogu prerasti u konflikt, objavio je Post.

Kao kanal za komunikaciju s Rusijom s američke će strane poslužiti Centar za smanjenje rizika od nuklearnih napada, koji je osnovao State Department u vrijeme administracije Ronalda Reagana. Centar je osnovan kako bi Moskva i Washington mogli upozoriti jedan drugog na svako lansiranje rakete ili svemirskog broda kako se to ne bi zabunom shvatilo kao nuklearni napad.

Isti princip trebao bi se primjenjivati u slučaju cyber napada, ako jedna strana detektira nešto što bi mogla biti neprijateljska aktivnost iz drugih zemalja, piše Post.

Uspostava američko-ruskog 'crvenog telefona' ukazuje na sve veću važnost kibernetičkih aktivnosti kao moguće prijetnje i konflikta među zemljama. Obamina administracija prije nekoliko je mjeseci upozorila kako bi kibernetički napadi mogli potkopati sustave koji osiguravaju struju, vodu i ostale kritične usluge.

Ako bude sklopljen, ovo će biti prvi ugovor SAD-a s nekom zemljom s ciljem smanjenja prijetnji iz 'cyberspacea'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još