PROGRAM 'MOJA OBITELJ'

U Zadar uskoro stižu posvojena djeca iz Konga

27.04.2012 u 17:16

Bionic
Reading

Iako procedura posvajanja svugdje, pa i u Hrvatskoj, nije nimalo lak proces, u posljednje vrijeme sve se više njih odlučuje na ovaj način pomoći mališanima bez roditeljske skrbi. Naime, svi oni zasigurno će se složiti kako se za dug put kroz hrpu papirologije, birokracije, te psihičke, ali i financijske 'spreme', potrebno naoružati strpljenjem i hrabrosti, piše zadarski portal Vox

Kroz dugotrajan proces posvajanja prošla je i javnosti poznata zagrepčanka Adriana Sučić Roginić, koja je u trenutku posvojenja malene Hane iz Etiopije imala troje djece.

Nakon što je posvojila djevojčicu iz Afrike, odlučila je to omogućiti i drugima.

Naime, kako piše zadarski portal Vox, pokrenula je program 'Moja obitelj' preko kojeg napuštena djeca iz ratom zahvaćene DR Kongo svoje roditelje pronalaze u Hrvatskoj.

Nije tajna kako se na isto u sve većoj mjeri odlučuju i parovi iz Zadra, a nakon zadovoljavanja uvjeta poput onih da njihova minimalna dob mora biti 25 godina života, da nisu kažnjavani, zaposleni s ugovorom na neodređeno vrijeme te da u trenutku ulaska u program nemaju više od dvoje djece, preostaje im čekati od šest mjeseci do godine dana, budući da sve ovisi o političkoj situaciji u Kongu, odnosno, jesu li granice otvorene ili zatvorene.

Sučić Roginić je prije nekoliko mjeseci rekla kako će Zadrani koji su postali dijelom programa za posvojenje isto okončati upravo u ovom periodu. S obzirom na to da je otputovala u Kongo, za pretpostaviti je da će Zadar uskoro biti brojniji za nekoliko afričkih mališana.

Iako je program 'Moja obitelj' svojedobno naišao na negodovanja onih koji su Adrianu Sučić Roginić prozvali za samopromidžbu te trgovinu djecom, činjenica je da je nešto poput toga ipak nemoguće budući da je svaki par koji se prijavi u program pod budnim okom Centra za socijalnu skrb.