FARMACEUTI U PRIPREMI

Do cjepiva protiv svinjske gripe tek za pola godine

28.04.2009 u 13:49

Bionic
Reading

Farmaceutske tvrtke počele su pripreme za istraživanje i razvoj cjepiva protiv novog soja gripe koja je dosad u Meksiku usmrtila 149 osoba te posijala strah da bi mogla prerasti u pandemiju

LONDON - Međutim, za komercijalizaciju cjepiva trebat će možda pet do šest mjeseci, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti već su uzeli uzorak virusa H1N1 koji izaziva bolest i proizveli soj virusa za proizvodnju cjepiva te ga sada uzgajaju, što je prvi stupanj proizvodnog procesa.

Ti uzorci, koji se mogu raspodijeliti tvrtkama, moraju se uzgajati u posebno proizvedenim kokošjim jajima u teškim sustavima, danas zastarjelima. No za primjenu novih, djelotvornijih tehnologija, koje se temelje na kulturama stanica, trebat će nekoliko godina.

Švicarski proizvođač Novartis AG objavio je u utorak da je primio genetski kod novog soja virusa i nada se 'u bliskoj budućnosti' uspjeti u laboratoriju razviti sadašnji virus.

Najmanje 20 tvrtki proizvode cjepiva protiv gripe, a to su uz Novartis još Sanofi-Aventis, Glaxo-SmithKline, Baxter Interantional, zatim Australia' s CSL te proizvođač raspršivača za nos MedImmune, koji je danas dio grupe AstraZeneca.

Farmaceutske kuće proizvode cjepiva protiv sezonskih gripa, no ta cjepiva ne djeluju protiv novog oblika svinjske gripe koji se proširio iz Meksika, ali mogu ublažiti ublažiti simptome svinjske gripe.

Takozvana svinjska gripa inačica je ljudske gripe virusa H1N1. Međutim, testovi pokazuju da sastojak H1N1 cjepiva protiv sadašnje gripe ne štiti ljude od novoga soja.

Velik izazov za proizvođače bit će proizvodnja dovoljnih količina cjepiva iz ograničene količine aktivnog sastojka ili antigena.

Drugi izazov pred farmaceutima ili zdravstvenim vlastima je procijeniti u kojoj mjeri treba kapacitet za proizvodnju sezonskog cjepiva prebaciti na proizvodnju novog cjepiva.

Stručnjaci upozoravaju da je to osjetljiv proces u kojem treba pozorno odvagnuti opasnosti.

Jedna od opcija je korisiti se primjesom, ili adjuvantom (farmakološko ili imunološko sredstvo koje mijenja učinak drugih lijekova). Tim adjuvantom povećava se imunitet tijela, a smanjuje količina antigena potrebnog za svaku injekciju cjepiva.

Britanska tvrtka koja je proizvela cjepivo protiv H5N1, virusa soje ptičje gripe koji je svojedobno posijao strah od pandemije, koristila se posebnim adjuvantom koji je omogućio ubrizgavanje krajnje male doze aktivnog sastojka.