'NIJE OPASNO'

Srpske vlasti umiruju građane zbog Vinče

27.04.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Radnici srpskog javnog poduzeća Nuklearni objekti Srbije (NOS) ozračeni su višestruko iznad odobrenih vrijednosti i boravili su u radijacijskim poljima ekstremno visokih intenziteta. O svemu postoje dokazi, poručila je Snežana Pavlović, direktorica sektora za radijacijsku sigurnost, srpskim ministrima Ivici Dačiću, Žarku Obradoviću i Oliveru Duliću

Inženjeri tvrde da su opasan posao izvodili po nalogu v.d. direktora Jagoša Raičevića, pišu Novosti. O slučaju nije obaviještena ni Agencija za zaštitu od ionizirajućeg zračenja, koja je nadležna za kontrolu radioaktivnosti, potvrdila je direktorica Mirjana Radenković

Zaposleni u NOS-u, strahujući za radna mjesta i sigurnost - svoju i stanovnika Vinče - kažu da u poduzeću vlada potpuni kaos, da su smijenjeni neki najbolji stručnjaci, a na njihova mjesta dovedeni ljudi koji nemaju dovoljno iskustva na poslovima nuklearne sigurnosti.

Zbog navedenih problema inženjeri NOS-a uputili su prije dva tjedna pismo vladi Srbije, tvrdeći da je model upravljanja neprimjeren nuklearnim objektima i da to dovodi do narušavanja sigurnosti nuklearnog materijala.

Navode i da se sredstva raspoređuju prema osobnim afinitetima uprave - reaktivira se prostor reaktora RA, čiji je rad zabranila država i koji je u suradnji s EU-om stavljen izvan snage.


Izbjegnuta katastrofa prije dva mjeseca

Krajem veljače u Institutu Vinča poplavljen je podrum u kojem je bio uskladišten samljeveni uran (tzv. žuti kolač), koji je u Vinču stigao prije četrdesetak godina. Javnost do danas nije saznala što se zaista dogodilo i jesu li Beograđani i žitelji nekoliko naselja niz Dunav bili izloženi zračenju, a da to nisu ni znali.

Smijenjeni direktori

Predsjednica Upravnog odbora NOS-a Uranija Kozmidis Luburić ne poriče da je prekomjernogzračenja bilo, ali kaže da nema potrebe za dizanjem prašine.

'Biloje govora o tome na Upravnom odboru, ali to je u nadležnosti direktora. Ništa dramatičnose ne događa', rekla je Kozmidis Luburić, potvrđujući da su nekidirektori smijenjeni zbog propusta u radu.

Nitko još nije odgovarao za to što je opasni materijal čuvan u podrumu, iako ga je NOS trebao uskladištiti u specijalnom hangaru. Navedeno je i da je odmah nakon incidenta započelo zataškavanje uz prijetnje otkazima.

'Smatramo da amaterizam i osobni interes pojedinca ne smiju ugroziti sigurnost zaposlenih (koji nisu osigurani) i građane Beograda, koji je na deset kilometara od reaktora', upozoravaju inženjeri.

Radnici u Vinči ispričali su kako se dogodio prošlotjedni incident.

'Kolege iz NOS-a vadile su iz bazena šipke u kojima je ranije bilo nuklearno gorivo. Čim su izvađene iz vode, zračenje je bilo izuzetno veliko. Dozimetristi su tražili da se posao prekine. A onda im je stiglo naređenje da još jednom ponove cijeli postupak. Tako su u dvije minute ozračeni više nego što bi, regularno radeći posao, bili ozračeni u nekoliko tjedana.'

Jagoš Raičević, v.d. direktora NOS-a, kojega inženjeri okrivljuju za nesreću i zataškavanje, tvrdi da nesreće nije ni bilo.

'Nije se dogodilo ništa nepredviđeno. Ta količina zračenja jednaka je onoj koju primite na letu od Beograda do New Yorka. Nema govora o bilo kakvom incidentu', kaže Raičević.