Svijet AMERIČKI VELEPOSLANIK

'Zbog Glavaša nije bilo razvijenih odnosa s Osijekom i županijom'

Američki veleposlanik u Hrvatskoj James E. Foley za današnjeg je posjeta Osijeku rekao da dosad nije bilo razvijenih političkih odnosa s gradom i županijom zbog veza vladajuće HDSSB-ove garniture u Osijeku i županiji s Branimirom Glavašem, osuđenim za ratni zločin

Veleposlanik Foley sastao se danas u sklopu nastupnog posjeta s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem i osječkim gradonačelnikom Krešimirom Bubalom, nakon čega je novinarima izjavio da nije tajna da dosad 'nisu imali razvijene političke odnose s gradom i županijom' zbog 'određenih povezanosti koje zabrinjavaju'. Ta zabrinutost ostaje i dalje, rekao je, ističući da je dobro što se danas sastao s čelnicima grada i županije kako bi procijenili mogućnosti za unaprjeđenje odnosa i daljnju suradnju.

Na pitanje misli li na odnose vladajuće garniture grada Osijeka i Osječko-baranjske županije iz redova HDSSB-a s Branimirom Glavašem, koji je u zatvoru u BiH zbog ratnog zločina, Foley je odgovorio: 'Da, svakako.'

Osijek i Osječko-baranjska županija imaju važno strateško mjesto, sada su nekoliko kilometara od Europske unije, a vrlo brzo, rekao je veleposlanik Foley, i Hrvatska će biti njezina članica.

190141,188487,179876,185714Upozorio je da u Hrvatskoj birokracija zaustavlja strane investitore te da se proces dobivanja dozvola svakako mora ubrzati.

'Šetnjom gradom sa suprugom vidio sam ratne ožiljke koji govore o strašnim ratnim događajima, ratnom iskustvu i agresiji na ovom prostoru', rekao je Foley.

Povijest treba poštovati, istaknuo je, dodajući pritom da je važno da 'energija bude usmjerena prema budućnosti' te da je nakon jučerašnjeg posjeta Vukovaru i danas Osijeku 'svjestan da prošlost na ovim prostorima ima važnu ulogu'.

Župan Vladimir Šišljagić rekao je da je američkog veleposlanika izvijestio o mogućnostima s kojima ta županija raspolaže, među ostalim i s prirodnim bogatstvima i ljepotama bitnim za razvoj kontinentalnog turizma.

Istaknuo je da vjeruje da će se iduće godine u Osijeku održati Brownov gospodarski forum, nakon čega će se američki investitori početi zanimati za ulaganje u Osječko-baranjsku županiju.

Gradonačelnik Krešimir Bubalo tom je prigodom istaknuo da je Osijek jedini hrvatski grad nominiran za uglednu turističku nagradu 'Zlatni cvijet Europe', za koju se intenzivno priprema.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još