NEKROFILIJA U EGIPTU

Islamisti zakonom žele dopustiti mužu spolni odnos s mrtvom suprugom

26.04.2012 u 18:53

Bionic
Reading

Egipatsko Nacionalno vijeće za žene (NCW) uložilo je žalbu većinski islamskom parlamentu zbog dva sporna zakona: zakona o minimalnoj dopuštenoj dobi za ulazak u brak i zakona koji dopušta mužu da ima spolni odnos sa svojom mrtvom suprugom u roku od šest sati nakon njezine smrti, navodi se u izvješću Egipatskog lista, a prenosi Al Arabiya

Dva su sporna zakona: jedan kojim se želi legalizirati brak s djevojčicama počevši od 14. godine i drugi koji omogućuje mužu da ima spolni odnos sa svojom mrtvom suprugom u roku od šest sati nakon njezine smrti.

Predstavnica NCW-a je u svojoj poruci željela naglasiti da će marginalizacija i potkopavanje položaja žena u budućim razvojnim planovima nesumnjivo negativno utjecati na ljudski razvoj zemlje, jednostavno zato što žene čine polovicu stanovništva.

Rasprava o zakonu prema kojem muž može imati spolni odnos sa svojom mrtvom suprugom došla je nakon što je marokanski svećenik Zamzami Abdul Bari govorio o tome u svibnju 2011.

Zamzami Abdul Bari
rekao je da brak ostaje na snazi čak i nakon smrti, dodajući da i žena ima to isto pravo sa svojim mrtvim suprugom.

Prije dvije godine Zamzami je izazvao kontroverze u Maroku kada je rekao da je trudnicama dopušteno piti alkohol.

No, čini se da su, unatoč svim kontroverzama, njegove ideje pronašle put do Egipta.

Mnogi članovi novoizabranog, većinski muslimanskog parlamenta, optuženi su za napade na prava žena u zemlji.

Oni žele odustati od mnogih, ako ne i većine, zakona koji promiču ženska prava, a najviše zakona koji omogućuje ženama da dobiju razvod bez ikakvih prepreka. Muslimanski članovi egipatskog parlamenta optužuju da ovakvi zakoni imaju 'cilj uništiti obitelji'.