'EUROPSKI FENOMEN'

Tisuću Roma evakuira se iz Novog Beograda!

Bionic
Reading

Iz romskog naselja u Novom Beogradu počelo je raseljavanje 257 obitelji sa 974 osobe. Na licu mjesta su 450 radnika gradskih poduzeća, 110 kamiona koji sele Rome i njihove stvari, vatrogasci, djelatnici hitne pomoći, Crvenog križa, centara za socijalnu skrb i aktivisti nekoliko nevladinih organizacija

Gotovo 500 Roma s prebivalištem u Beogradu i doseljenika s Kosova uselit će u stambene kontejnere sa strujom i vodom u Jabučkom Ritu, Makišu, Resniku, Rakovici i Obrenovcu i Barajevu. Za ostale obitelji organiziran je prijevoz do gradova u kojima su prijavljeni.

Raseljavanje prati zamjenik obmudsmana za prava nacionalnih manjina Goran Bašić i pomoćnik gradonačelnika Beograda Živorad Anđelković

Raseljavanje Roma

Živorad Anđelković podsjetio je da se Romi iseljavaju kako bi se na području sadašnjeg naselja sagradila prometnica. Beograd nastoji na 'civilizirani način' riješiti 'pojavu koja je zapravo fenomen i na europskoj razini', rekao je Anđelković.

'Zasad nema problema. Dobar dio ljudi koji će biti prebačeni u druge gradove tamo već imaju kuće i imovinu. Dočekat će ih Centar za socijalni rad, koji će im uručiti novčanu pomoć', rekao je Anđelković za Blic.

U naselju je živjelo 12 trudnica, koje će biti uključene u zdravstveni sustav, a više od 100 djece od kojih je samo sedmero išlo u školu uključit će se u školski sustav.

Hadrija Ameti, porijeklom iz Kosova Polja, sa suprugom i troje djece živio je u naselju dvije godine. Od danas će živjeti u stambenom kontejneru u Jabučkom Ritu.

'Drago nam je što idemo zbog uvjeta koje ćemo imati tamo, prvenstveno zbog struje i vode. Ali opet, to nam je malo dalje, a mi živimo od skupljanja sekundarnih sirovina', rekao je Ameti za Blic.

Amnesty International ranije je priopćio da Europska komisija obećala osigurati 3,5 milijuna eura za trajno rješenje stambenog pitanja Roma iz naselja u Novom Beogradu. Predstavnica AI-ja Elena Vasilev rekla je da je problematično što gradska vlast nije prethodno konzultirala romske obitelji, što je u suprotnosti s međunarodnim pravima.


'Iseljavanje protječe bez incidenata, nasilja i prinude prema stanovnicima naselja. Međutim, pokazalo se u razgovorima sa stanovnicima, a imamo i konkretne podatke, da dobar dio njih nije informiran o detaljima iseljenja. Samo znaju da će biti preseljeni, ne znaju što ih očekuje', rekao je za Blic Danilo Ćurčić iz organizacije Praksis, dodajući da se to prvenstveno odnosi na obitelji koje će biti preseljene na jug Srbije.