POVIJESNA PRESUDA

Charles Taylor kriv za zločine u Sierra Leoneu

26.04.2012 u 13:54

Bionic
Reading

Charles Taylor, bivši predsjednik Liberije, kriv je za poticanje i pomaganje ratnih zločina za vrijeme građanskog rata u Sierra Leoneu, presudio je u četvrtak UN-ov sud za ratne zločine, gotovo pet godina nakon što je Tayloru počelo suđenje u Nizozemskoj. Ovo je prvi put da je međunarodni sud proglasio krivim jednog afričkog čelnika

Taylor je bio optužen po 11 točaka za ubojstva, silovanja, novačenje djece u vojsku i stavljanje žena u seksualno ropstvo tijekom ratova u Liberiji i Sierra Leoneu devedesetih godina, u kojima je ubijeno 250.000 ljudi.

Tužitelji posebnog suda za Sierra Leone 63-godišnjeg Taylora optužili su za vođenje trgovine 'krvavim dijamantima' i za korištenje dobiti za nabavku oružja i osobno bogaćenje.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava ocijenile su današnju presudu Tayloru povijesnom.

'Ovo je neobično važna odluka', rekla je Elise Keppler iz Human Rights Watcha.

Amnesty International kaže da presuda šalje važnu poruku svim visoko rangiranim državnim dužnosnicima.

Današnja presuda pruža djelomičnu pravdu ljudima iz Sierra Leonea, no Taylor i ostali osuđeni samo su vrh ledene sante, priopćio je AI.

Sudac Richard Lussick rekao je da je Taylor prodavao dijamante i kupovao oružje za pobunjenike iz skupine Revolutionary United Front (RUF), znajući da oni čine zločine. Međutim, tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da je Taylor bio dio udruženog zločinačkog pothvata.

Izricanje kazne očekuje se u svibnju. Taylor će kaznu služiti u Velikoj Britaniji.