Svijet PAKISTANSKA SIMBOLIKA

Premijer osuđen na nekoliko minuta pritvora

Pakistanski vrhovni sud proglasio je u četvrtak krivim premijera Jusufa Razu Gilanija za nepoštivanje suda jer nije ponovno otvorio slučaj korupcije protiv predsjednika Asifa Ali Zardarija ali mu je odredio simboličnu kaznu od svega nekoliko minuta sudskog pritvora

Vrhovni sud je ranije dao nalog premijeru da od švicarskih vlasti zatraži otvaranje istrage o računima u švicarskim bankama koje je navodno koristio predsjednik Pakistana da bi u njima držao novac koji je dobio kao mito.

'Premijer je kriv jer je namjerno zaobišao odluku vrhovnog suda', pročitao je presudu sudac Nasir-ul-Mulk. Gilani je prvi pakistanski premijer koji je tijekom mandata proglašen krivim a kazna je mogla biti i do šest mjeseci u zatvoru i gubitak položaja.

Slučaj je dio političke borbe vlasti i vojske, kažu analitičari. Tisuće optužbi za korupciju odbačene su 2007. zakonom o oprostu bivšeg Perveza Musharafa kojim je otvorio put za povratak civilne vlasti na čerlo države.

Dvije godine kasnije vrhovni je sud to proglasio nezakonitim i naredio otvaranje slučaja protiv predsjednika Zardarija. Vlada tvrdi da predsjednik kao čelnik države ima imunitet.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još