Svijet SOROS PROGONOZIRA

'Europska unija neće preživjeti, raspast će se kao SSSR!'

Američki milijarder i investitor George Soros usporedio je krizu eurozone s čimbenicima koji su doveli do kolapsa Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih

'Europa je slična Sovjetskom Savezu, na način da kriza eura ima potencijal uništavanja, potkopavanja Europske unije. S dubokom socijalnom, gospodarskom i moralnom krizom u kojoj je Europa, možemo vidjeti sličan proces raspadanja', rekao je Soros u raspravi o obrazovnoj politici u Budimpešti, prenosi u srijedu poslovni dnevnik Wall Street Journal.

Soros, koji je rođen u Budimpešti, često posjećuje Mađarsku gdje drži predavanja. Njegovi su komentari slični onima koje je dao na konferenciji u Danskoj prošloga tjedna, kada je rekao da kriza eurozone 'još nije gotova, te da ide u pogrešnom smjeru'.

'Euro potkopava političku koheziju u Europskoj uniji, a ako nastavi tako, može čak i uništiti Europsku uniju', rekao je u komentarima, koje prenosi Reuters. Gospodarstvo 'može rasti iz prekomjernog duga, ali se ne može smanjivati iz prekomjernog duga', dodao je.

On je ranije u travnju rekao da Europska unija vjerojatno neće preživjeti trenutačnu dužničku krizu eurozone, bez pragmatičnije njemačke politike.

'Europa se suočava s dugim razdobljem gospodarske stagnacije ili još gorim od toga', rekao je Soros na konferenciji za novinare u Berlinu 12. travnja.

Njemačke vlasti, posebice Bundesbank i Ustavni sud, ustraju na provedbi zakona koji su se pokazali neprimjenjivim i kriza prijeti 'još uvijek nepotpunoj političkoj uniji', istaknuo je.

Soros je upozorio da su druge zemlje, poput Japana i država Latinske Amerike, prošle slična iskustva i preživjele, ali EU nije država te nije 'vjerojatno da će preživjeti'.
187517,176155,172586,153768
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još