ANALITIČARI O POKAZIVANJU ZUBA

'Dobro je što Milanović nije ponizan pred Bruxellesom'

26.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Odlučna reakcija premijera Zorana Milanovića da ustraje u odluci imenovanja ministara u nadzorne odbore državnih tvrtki iznenadila je zemlju naviklu na ponizan odnos bivše HDZ-ove vlade prema direktivama iz Bruxellesa.

Politolog Damir Grubiša ocjenjuje da se prije bespogovorno slušalo Bruxelles jer se nastojalo zatvoriti pregovore o članstvu. Poznato je da je to bio glavni cilj vlade Jadranke Kosor kojemu je sve ostalo podredila. Grubiša smatra da je nova vlada u poziciji da prilagodi način djelovanja.

Bitno je to i iz razloga što će se pred našim zastupnicima uskoro nalaziti brojna pitanja iz domene europske i svjetske politike o kojima nismo ni razmišljali. 'Naši zastupnici u europskom parlamentu morat će imati svoje mišljenje o kritikama Europskog parlamenta i njegovom odnosu drugih institucija unutar EU-a', kazao je Grubiša.

'Premijer Milanović pokazao je da vodi računa o nacionalnim interesima i prema Bruxellesu vodi korektnu politiku, ali ne i snishodljivu jer za to nema potrebe', kazao je politolog Branko Caratan. Ina je državni interes, nastavio je on, koji je doveden u pitanje nakon niza krivih poteza bivše vlade, koje sada mora plaćati nova.

Grubiša kaže da se o svemu mora razgovarati i da Bruxelles treba uvjeriti u svoja stajališta 'Ali prije, a ne nakon što je odluka donesena. Jer neke smo stvari napravili, a nismo ih pitali', kazao je on. Trebalo je argumentirano razgovarati, dodaje Grubiša, s primjerima i pitati ih: 'Što je s Bavarskom, Estonijom, Rumunjskom?'

'Europska komisija ima svoje metre i treniraju strogoću s novopridošlim zemljama. Veliki vole da se mali pasivno ponašaju, a kako će se aktivno ponašati, ako ne govore engleski jezik', kaže vrsni poznavatelj međunarodnih odnosa i europske politike Damir Grubiša.

Hrvatski promatrač u Europskom parlamentu i nekadašnji ministar vanjskih poslova Tonino Picula kaže da se promijenilo 'agregatno stanje' pa zato Milanović može otvorenije iznositi argumente nego je to bio slučaj s prije potpisivanja pristupnog ugovora. 'Imate određeno agregatno stanje kada se borite da uđete u članstvo i kada se od vas traži da prihvatite europske standarde, ali i kroz ti skrivene interese nekih zemalja kao i kapitala i multinacionalnih kompanija', kaže Picula.

Potpisivanjem pristupnog ugovora za zemlju se promijenilo agregatno stanje i od predmeta pregovora se postaje subjektom, smatra Picula, pa se i nacionalne interese može drugačije artikulirati staviti na stol. Pošto naša situacija nije do kraja čista zbog monitoringa, imamo nazaštićene bokove, kaže Picula, uskoro ćemo na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje vidjeti koliko je tvrd stav Europske unije po ovom pitanju.