Svijet ODNOSI POPRAVLJENI

Veleposlanici zemalja EU-a vraćaju se u Bjelorusiju

Članice Europske unije šalju natrag svoje veleposlanike u Bjelorusiju, rekla je Velika Britanija u srijedu nakon što su se između Minska i EU-a popravili odnosi narušeni pitanjem postupanja prema političkim disidentima u Bjelorusiji

Države EU-a su svoje izaslanike iz Minska povukle u veljači u znak solidarnosti nakon što je Bjelorusija predstavnicima Bruxellesa i Varšave rekla da napuste zemlju.

Ranije je Unija, zbog pogoršanja odnosa spram političkih protivnika bjeloruske vlasti, pooštrila trgovinske sankcije protiv tvrtki i poslovnih ljudi povezanih s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

'Svi veleposlanici iz EU-a vraćaju se u Minsk, uključujući našeg veleposlanika', rekao je agenciji Reuters glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova ne navodeći točno kada će se svi diplomati vratiti.

Unija je svoje veleposlanike povukla 28. veljače nakon što je Lukašenkova vlada pojačala svoj obračun s oporbom, a prošlog je mjeseca Minsk poručio veleposlanicima EU-a da se ne trebaju ni vraćati. Ranije ovog mjeseca Lukašenko je, međutim, dao oprost ključnom političkom zatvoreniku i svom nekadašnjem konkurentu na predsjedničkim izborima Andreju Sanikovu, što je EU dugo tražio.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još