EUROPSKI PROSTOR SLOBODE

Van Rompuy vidi 'populističku' prijetnju Schengenu

25.04.2012 u 18:41

Bionic
Reading

'Vjetar populizma' prijeti Schengenskome ugovoru o otvorenim granicama, upozorio je u srijedu predsjednik Europskoga vijeća Herman van Rompuy

Rekao je to za posjeta Rumunjskoj koja sa susjednom Bugarskom lobira za ovogodišnji ulaz u schengensku zonu, javio je BBC.

Van Rompuy je rekao da u europskome 'prostoru slobode i vladavine zakona nema mjesta stigmatizaciji stranaca'.

Antiimigracijske stranke snažne su u Francuskoj i Nizozemskoj. Francusku čeka drugi krug predsjedničkih izbora, a Nizozemsku parlamentarni izbori.


U prvome krugu francuskih izbora Marine Le Pen, čelnica Nacionalne fronte, stranke krajnje desnice dobila je gotovo 18 posto glasova oko kojih se sad bore dvojica kandidata koji su ušli u drugi krug.

Taj izborni rezultat potaknuo je njemačku kancelarku Angelu Merkel i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa da upozore na 'populističku' prijetnju.

Van Rompuy je rekao da 'nažalost vjetrovi populizma štete važnim stečevinama europskih integracija: slobodnome kretanju osoba unutar naših granica'.

Rekao je to uoči razgovora EU-ovih ministara pravosuđa u Luksemburgu, na kojem će se, očekuje se, govoriti o Schengenu.

Van Rompuy podržao je poziv Europskog parlamenta da se Bugarska i Rumunjska ove godine pridruže Schengenu. 'Svi europski lideri naglasili su i više nego jednom da su svi zakonski okviri za njihov prijem ispunjeni', kazao je u Bukureštu.

Prošle je godine Nizozemska blokirala ulazak tih dviju zemalja u Schengen, obrazloživši to potrebno da učine više u sprečavanju ilegalne imigracije i organiziranog kriminala.

Odluka EU-a o tom pitanju očekuje se u rujnu.