NORVEŠKI MONSTRUM

Breivik: Psihijatrijski nalaz vrvi izmišljotinama

25.04.2012 u 16:33

Bionic
Reading

Anders Behring Breivik, norveški monstrum koji je priznao da je lani ubio 77 osoba, optužio je u srijedu psihijatrijske vještake da su nalaz o njemu krivotvorili izmišljotinama

'To su zlonamjerne izmišljotine', rekao je 33-godišnji Norvežanin, uz ogradu da je 'moguće da i nisu zlonamjerene, ali su u svakom slučaju krive'.

Sudski vještaci, psihijatri Synne Soerheim i Torgeir Husby zaključili su u studenome da Breivik boluje 'od paranoidne shizofrenije' i prema njihovu nalazu trebao bi završiti u bolnici, a ne u zatvoru.

Breivik je na suđenju u srijedu rekao da su psihijatri 'izmislili 80 posto sadržaja razgovora' u nalazu i tvrdi da su bili 'pod emocionalnim stresom' zbog napada 22. srpnja 2011.

'Da sam ja pročitao opis te osobe koji su oni sastavili, suglasio bih se s njima: da, ta osoba mora u psihijatrijsku bolnicu... No ja nisam taj kojeg su opisali', ustvrdio je.

Ranije na suđenju Breivik je rekao da bi za njega psihijatrijska bolnica bila 'gora od smrti', a u srijedu je to ponovio citirajući izjavu švedskog nacionalista koji je svoj boravak u psihijatrijskoj bolnici opisao kao 'kemijsku lobotomiju'.

Drugi psihijatrijski tim kojeg je angažiralo norveško pravosuđe zaključio je da je Breivik zdrav i da mu se može suditi. Pitanje njegova mentalnog zdravlja u središtu je procesa. Pravorijek će biti izrečen u srpnju.

Breivik je u srijedu optužio pravosuđe za rasizam. 'Da sam bradati džihadist, sigurno me ne bi podvrgnuli psihijatrijskoj ekspertizi, ali zato što sam nacionalistički borac, izložen sam teškome rasizmu', rekao je i dodao 'žele učiniti nezakonitim sve u što vjerujem'.

Breivik je u Oslu ubio osam osoba, a na otoku Utoyi 69 uglavnom mladih članova laburističke stranke, koju drži odgovornom za liberalnu useljeničku politiku i svoje je napade opravdao preventivnim križarskim ratom u obrani domovine od prijetnje islamskih useljenika.