PRAVOBRANITELJICA POTVRDILA

Juliju Timošenko istukli čuvari zatvora!

25.04.2012 u 14:21

Bionic
Reading

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko danas je državnim pravobraniteljima pokazala ozljede koje joj je prije četiri dana navodno nanijelo osoblje u zatvoru Kačanovskaja

Zamjenik pravobraniteljice nenajavljeno je upao u zatvor u kojem Timošenko služi sedmogodišnju robiju, nakon što je premijerka preko svojih odvjetnika i stranačkih kolega objavila da je pretučena. Pravobraniteljica je potvrdila da bivša premijerka ima masnice na podlaktici i nadlaktici duž desne ruke te 'modricu značajnih razmjera u predjelu trbuha'. Timošenko je, podsjetimo, tvrdila da su ju prije četiri dana prisilno odveli u bolnicu te je pritom istukli. Državno odvjetništvo ubrzo je potvrdilo fizičku prisilu, ali je opovrgnulo da je Timošenko pritom ozlijeđena.

Državna pravobraniteljica Nina Karačova, kojoj mandat daje ukrajinski parlament Verhovna Rada, zatražila je kazneni proces za počinitelje i otkaz za sve kojima se ustanovi odgovornost za nasilje nad bivšom 'princezom' Narančaste revolucije.

Julija Timošenko od lani služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog 'prekoračenja ovlasti' pri sklapanju sporazuma o plinu s Rusijom 2009. godine. Sudski proces izazvao je oštre sporove u Ukrajini i diljem kontinenta te optužbe za političku montažu. Kritizirale su ga Europska unija, ali i Rusija. Timošenko, koja je prije političkog uspona bila pripadnica ukrajinske oligarhije, za sve optužuje svog političkog protivnika, aktualnog predsjednika Viktora Janukoviča. Nakon incidenta u zatvoru počela je štrajk glađu.

Timošenko bi uskoro trebala ponovno izaći pred sud zbog novih optužbi, ovaj put za utaju poreza; mnogi njen slučaj uspoređuju s procesima protiv svrgnutog oligarha Mihaila Hodorkovskog u Rusiji.

Ukrajina je u srijedu pozvala ekipu njemačkih liječnika da pregleda i pobrine se za zdravstveno stanje Julije Timošenko koja se nalazi u zatvoru, nakon što je bivša ukrajinska premijerka i predstavnica ukrajinske oporbe u utorak najavila štrajk glađu zbog, kako je kazala, lošeg tretmana u zatvoru.